Selecteer je leeftijd

Filter op:
Pensioen
Actueel
Stories

Najaar 2020

Selecteer je leeftijd

Jouw special

Werk maken van je pensioen

“We kunnen niet zonder pensioen. Juist niet nu we gemiddeld steeds langer leven.”

In gesprek met Ilse van der Weiden. Ze werkt bij vakbond FNV. Jaren als cao-onderhandelaar. Sinds 2018 als pensioenfondsbestuurder in verschillende bedrijfstakken, bijvoorbeeld Zorg en Welzijn. Sinds maart 2020 zit ze namens de FNV in het bestuur van ING CDC Pensioenfonds en NN CDC Pensioenfonds. “Voor het eerst zit ik in het bestuur van ondernemingspensioenfondsen, in een voor mij nieuwe branche, een leuke uitdaging!”

 

6 min.

Geen toeslagverlening over 2020

Jaarlijks probeert ING CDC Pensioenfonds de pensioenen van (voormalige) medewerkers en pensioengerechtigden van ING op basis van de prijsindex te verhogen. De beleidsdekkingsgraad per eind september is daarbij de maatstaf.

2 min.

Partnerpensioen als je geen relatie hebt, hoe zit dat?

Stel, je hebt geen partner maar je hebt wel partnerpensioen opgebouwd. Wat heeft het fonds dan eigenlijk voor je geregeld op het moment dat je met pensioen gaat? Moet je zelf in actie komen om je pensioen te verhogen?

1 min.

Weet jij waar je voor werkt?

“Pensioen? Dat voelde altijd als iets dat later wel zou komen. Totdat ik me realiseerde dat ik nu al stappen moet ondernemen.”

Je verdiepen in je pensioen. Het zou eigenlijk een gewoonte moeten zijn: net als een salarischeck, het afsluiten van een verzekering, een hypotheekgesprek, medische keuring of tandartscontrole. Moet even gebeuren, maar als je het gedaan hebt voelt het goed en heb je er weer even geen omkijken naar.

3 min.

Verlaging pensioenopbouw in 2021: percentages bekend

Door de blijvend lage rentestand is – net als in 2020 – verlaging van de pensioenopbouw noodzakelijk in 2021.

2 min.

Hoeveel euro minder pensioen bouw jij op in 2021?

ING CDC Pensioenfonds verlaagt de pensioenopbouw in 2021. In dit artikel rekenen we enkele voorbeelden voor je uit, wat dit betekent.

2 min.

Krijg ik deeltijdpensioen als ik arbeidsongeschikt ben?

“Ik ben (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt. Kan ik met deeltijdpensioen?” Deze vraag werd aan ons voorgelegd door een medewerker. Lees hier het antwoord dat wij hebben gegeven.

2 min.

Beleggen in coronatijd: evenwichtige portefeuilles, aanvaardbare risico’s

Bij de uitbraak en verspreiding van het coronavirus in februari kleurden de beurzen wereldwijd rood. De toch al lage rente daalde nog verder. Inmiddels hebben de beurzen de weg omhoog weer gevonden. Welke invloed dit heeft gehad op de beleggingen en daarmee jouw pensioen, lees je in dit artikel.

4 min.

Kijkje in de keuken: het pensioen van Rob

De Pensioenplanner was voor mijn collega een eye-opener. Hij overweegt nu ook eerder met pensioen te gaan!”

Na 40 jaar werken is Rob Vlek op 1 september met pensioen gegaan. Hij ging niet over 1 nacht ijs. Want “je wilt zeker weten dat de keuzes die je maakt het best passen bij je situatie.”

3 min.