Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Filter op:
Pensioen
Actueel
Stories

Winter 2021

Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Neem op tijd de regie!

Normaal ‘blur’ ik mijn achtergrond in Teams altijd lacht Willem als ik hem vraag naar de Kuifje posters ingelijst aan zijn muur, maar dat lukte vandaag niet. Jeugdsentiment. Net als James Bond, die er ook hangt. Voor diepgang hoef je er misschien niet heen, maar wel voor actie, achtervolging, mooie auto’s… en een verrassend eind, vertelt Willem over de nieuwe, die net in de bioscoop draait.

Willem is 60, breed geïnteresseerd en bekijkt dingen graag van meerdere kanten.  Niet voor niets leest hij het NRC, het FD, de Telegraaf en het AD en volgt hij graag ‘Follow the money’.

Lagere opbouw van jouw pensioen in 2022

Door de blijvend lage rentestand is – net als in 2020 en 2021 – verlaging van de pensioenopbouw noodzakelijk in 2022. Het komend jaar bouw je geen 1,784% pensioen op maar 1,254%. Dat is een verlaging van 29,7%. De verlaging geldt alleen voor 2022.

Wat moet je regelen als je in of naar het buitenland verhuist?

Als je situatie verandert, bedenk dan altijd welke invloed dit kan hebben op je pensioen. Bijvoorbeeld als je in of naar het buitenland verhuist. Of terugkeert naar Nederland. Zorg dat je bereikbaar blijft! We zetten kort op een rij wanneer je in actie moet komen.

Wat is jouw trigger om te sparen voor pensioen?

Ben je nog geen 35? Dan staat pensioen vast nog ver van je af. Wat niet wil zeggen, dat het je misschien niet interesseert of er nooit naar kijkt. Momenteel moet je 67 zijn om met pensioen te gaan. Maar je hoort misschien ook wel in je omgeving verhalen over het opschuiven van die leeftijd. En ja, hoe het er dan uit komt te zien? Dat weet natuurlijk nog niemand precies. Veel mensen lijkt het ideaal om eerder te stoppen met werken. Geldt dat ook voor jou en heb je dan extra geld nodig om de periode tot aan je AOW te overbruggen?

Wat betekent een verlaging van de pensioenopbouw voor jou?

In 2022 wordt de pensioenopbouw verlaagd. In dit artikel rekenen we voor je uit, wat dit betekent. En ook wat het effect is van de verlaagde opbouw in drie opvolgende jaren.

Ik houd de dekkingsgraad in de gaten

Het maakt niet uit of je werkt bij ING, elders bent gaan werken of al pensioen ontvangt. De dekkingsgraad van het fonds heeft invloed op jouw pensioen. Een belangrijke graadmeter dus om in de gaten te houden. In dit artikel kijken we naar de ontwikkeling van de dekkingsgraad in het derde kwartaal.

Ik wil mijn pensioen overdragen

Overweeg jij een waardeoverdracht naar ING CDC Pensioenfonds? Het fonds heeft de 6 stappen overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Geen toeslagverlening over 2021

Jaarlijks probeert ING CDC Pensioenfonds de pensioenen van (voormalige) medewerkers en pensioengerechtigden van ING op basis van de prijsindex te verhogen. We noemen dat ook wel indexatie of toeslagverlening. De beleidsdekkingsgraad per eind september is daarbij de maatstaf.

Waarom krijgen we een nieuw pensioenstelsel?

Ons pensioenstelsel is een van de betere in de wereld. Toch is het toe aan vernieuwing, omdat onze maatschappij enorm is veranderd. Ook willen we dat pensioen beter bestand is tegen schokken als het economisch slechter gaat.

Bijsparen voor je pensioen doe je zo

Als je werkt bij ING, bouw je automatisch pensioen op. Die zekerheid heb je. Maar er zijn ook onzekerheden zoals de hoogte van de jaarlijkse pensioenopbouw. Wil je verrassingen voorkomen en bijsparen voor je pensioen, lees dan dit artikel!

Krijgt mijn partner pensioen als we uit elkaar gaan?

Als je gaat scheiden, verdeel je je opgebouwde pensioen. Hier bestaan wettelijke regels voor, waar je soms vanaf kunt wijken. Van belang is dat je ons altijd binnen twee jaar informeert over je scheiding.

Kan ik geld terugkrijgen van de fiscus door mijn inkomen te middelen?

Regelmatig krijgen we deze vraag voorgelegd tijdens de webinars waaraan collega’s van ING deelnemen. We leggen je graag uit wat het middelen van inkomen is en hoe je uitrekent of dit voor jou interessant is.