Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Bijsparen voor je pensioen doe je zo

Als je werkt bij ING, bouw je automatisch pensioen op. Die zekerheid heb je. Maar er zijn ook onzekerheden zoals de hoogte van de jaarlijkse pensioenopbouw. Wil je verrassingen voorkomen en bijsparen voor je pensioen, lees dan dit artikel!

Stel je bent 27 jaar en druk met het opbouwen van je carrière bij ING. Veel tijd om na te denken over je inkomen later gun je jezelf niet. Toch heeft de berichtgeving over de verlaging van de pensioenopbouw je aan het denken gezet. In 2022 bouw je 29,7% minder pensioen op. Wat betekent dit voor jouw pensioen? Kun je het tekort bijsparen?

Rekenvoorbeeld
Eerst maar een rekenvoorbeeld om te laten zien wat de opbouwkorting in euro’s per maand betekent.

Bijsparen buiten de regeling
Het is niet mogelijk om pensioen bij te sparen in de pensioenregeling van ING. Maar je hebt wel andere opties:

  • Schakel een externe adviseur in om de mogelijkheden in kaart te brengen en een financiële planning te maken voor de toekomst. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de checklist van Wijzer in Geldzaken.
  • Benut je fiscale jaarruimte. Deze wordt op je Uniform Pensioenoverzicht aangeduid als ‘factor A’. Ga naar Rekenhulp van de Belastingdienst om te berekenen wat er in jouw situatie mogelijk is om bij te sparen. Klik hier voor een voorbeeld UPO 2021 met veelgestelde vragen waaronder een uitleg van de factor A.
  • Ga naar de website ‘Hoe zit jij er later bij?’ van Wijzer in Geldzaken voor tips over bijsparen.
  • Bezoek Mijnpensioenoverzicht (MPO) om je opgebouwde en verwachte pensioenbedragen en aow te checken of bekijk hier de video.
Delen via: