Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Wat is jouw trigger om te sparen voor pensioen?

Ben je nog geen 35? Dan staat pensioen vast nog ver van je af. Wat niet wil zeggen, dat het je misschien niet interesseert of er nooit naar kijkt. Momenteel moet je 67 zijn om met pensioen te gaan. Maar je hoort misschien ook wel in je omgeving verhalen over het opschuiven van die leeftijd. En ja, hoe het er dan uit komt te zien? Dat weet natuurlijk nog niemand precies. Veel mensen lijkt het ideaal om eerder te stoppen met werken. Geldt dat ook voor jou en heb je dan extra geld nodig om de periode tot aan je AOW te overbruggen?

Tot die tijd ben je vast en zeker hard aan het werk. Droom je misschien wel eens van een wat rustigere periode. Maar, helemaal niks meer doen? Voor de meeste van jouw leeftijdsgenoten is dat een schrikbeeld. Zelfs als ze de loterij winnen, zouden ze blijven werken? Want ja, de hele dag thuiszitten…? Hoe denk jij daarover?

Triggers om te sparen
Pensioen is soms eerder aan de orde dan je denkt. Zo is er wat geregeld voor je geregistreerde partner als jij zou komen te overlijden. Maar er zijn ook andere gebeurtenissen in je leven waarbij het verstandig is even naar je pensioen te kijken. Bijvoorbeeld bij het wisselen van functie. Ga je over naar een vast contract terwijl je eerst via een uitzendbureau werkte? Dan verandert er heel wat. Goed om te weten. Of als je een huis koopt. Niet dat bij een hypotheek naar je pensioen wordt gevraagd, want dat is vanaf je 57e. Maar dat is wel het moment om na te denken over je financiële planning. Net als bij trouwen of scheiden trouwens. Of als er kinderen op komst zijn. Een trigger om wat extra te sparen?

Maak het overzichtelijk
Daarvoor is het goed om inzichtelijk te hebben wat je vaste lasten zijn en te kijken waar je kunt besparen. Een planning kan je helpen als je wil weten waar je aan toe bent. Hoe? Door gewoon je internetbankeren erbij te pakken en te kijken wat er allemaal afgaat. Dan zie je misschien wel dat je naast Netflix, wat je natuurlijk niet kunt missen, ook nog een abonnement op Disney+ hebt. En ook ooit Prime Video hebt genomen voor een serie die je toen wilde kijken. Prima als je er nog steeds vaak naar kijkt, maar als je je afvraagt wat je daar eigenlijk mee moet, kun je er misschien wel 1 of 2 opzeggen. Maak het overzichtelijk. Ook met het oog op de toekomst. De eerste keer dat je zo’n maandoverzicht maakt, schrik je misschien. Maar daarna kom je er achter dat sparen kan en best leuk is.

Delen via: