Selecteer je leeftijd

Filter op:
Pensioen
Actueel
Stories

Zomer 2019

Selecteer je leeftijd

Jouw special

Pensioen is júíst van nu

“Je bewust zijn van je financiële situatie nu en later, helpt je de regie te pakken en nu al bewuste pensioenkeuzes te kunnen maken.”

In gesprek met de 32-jarige Ingmar Minderhoud, sinds april dit jaar lid van het bestuur van de CDC Pensioenfondsen van ING en NN Group. Het bestuur vertegenwoordigt de belangen van de collega’s, de oud-collega’s en gepensioneerden. Als bestuurder heeft Ingmar finance & risk als aandachtsgebied. Hij werkt bij NN Investment partners.

6 min.

Nieuwe baan? Even je pensioen checken.

Wist jij dat je elke week ongeveer een dag werkt voor je pensioen? Dan wil je vast wel weten wat je hier voor terug krijgt. Wat er bijvoorbeeld voor je partner is geregeld, mocht jij overlijden.

3 min.

Fiscale ruimte en meer op je UPO

In juni heb je je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ontvangen. Het loont om de inhoud eens goed door te nemen, eventueel met je partner. Check bijvoorbeeld of jullie gegevens nog kloppen. Bekijk of het interessant is om gebruik te maken van de fiscale ruimte die de factor A biedt.

2 min.

Nooit te jong voor je pensioen

‘Als ik ga samenwonen, moet ik dan iets regelen voor mijn pensioen?’

Het echte leven begint. Weet jij al wat je wilt? Heb je een uitdagende baan? Ben je je misschien aan het settelen? Meer en meer maak je toekomstplannen. Alleen of met je partner. Leef in het moment, maar neem ook eens de tijd om vooruit te plannen. Pensioen lijkt misschien heel ver vooruit en heeft voor jou nu geen prioriteit. Eerst af van die studieschuld en financiële ruimte creëren voor een hypotheek of huurcontract. Geld dat over blijft, is bedoeld voor leuke dingen toch? Een mooie reis bijvoorbeeld. Of misschien toch al eens denken aan later?

 

3 min.

Tijdelijk partnerpensioen vervangt Anw-hiaat

Per 1 januari 2019 is de vrijwillige Anw-hiaat (Algemene nabestaandenwet) verzekering bij Nationale-Nederlanden stopgezet. Daarvoor in de plaats heeft ING voor iedere werknemer een extra tijdelijk partnerpensioen verzekerd bij ING CDC Pensioenfonds. Je betaalt hiervoor geen premie.

3 min.

AOW-leeftijden in beweging

Als de nieuwe afspraken tussen kabinet, werkgevers en vakorganisaties zijn vastgelegd in de wet, gaan vanaf 2020 de nieuwe AOW-leeftijden in. Lees in dit artikel wat dit inhoudt.

2 min.

De lage marktrente en jouw pensioen

De marktrente is al jaren laag geweest. De afgelopen kwartalen is deze nog verder gedaald. Het risico dat ING CDC Pensioenfonds geen of minder toeslag kan verlenen en/of de toekomstige pensioenopbouw moet korten is hiermee toegenomen. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit.

4 min.

Pensioenplan bij scheiding

Op 29 mei 2019 is de Ministerraad akkoord gegaan met het wetsvoorstel ‘Modernisering pensioenverdeling bij scheiding 2021’. Het voorstel wil ervoor zorgen dat mensen - voor wat hun pensioen betreft - na een scheiding zo snel mogelijk zelfstandig verder kunnen. Een pensioenplan helpt daarbij.

1 min.

Jaarverslag 2018 in beeld

Hoe behartigde ING CDC Pensioenfonds jouw belangen in 2018 op het gebied van beleggingen, kosten en bestuur? Welk bedrag betaalde ING aan pensioenpremie voor de opbouw van jouw pensioen? En hoe stond het fonds er financieel voor? Deze en meer kengetallen vind je terug in het jaarverslag 2018 in beeld.

Haal meer uit je pensioen

Je leidt een dynamisch leven waarin je op zoek bent naar een goede balans tussen werk en privé. Tussen zorgeloos leven nu en plannen voor later. Daarbij houd je graag zelf de regie in eigen handen, ook als het om je toekomstige pensioeninkomen gaat. ING CDC Pensioenfonds helpt je daarbij, ongeacht de levensfase waarin je nu zit.

3 min.

Mag Monique blijven werken naast haar pensioen?

Monique is 60 jaar en overweegt over twee jaar met pensioen te gaan. Daarnaast wil ze blijven werken. Kan dat? En als ze kiest voor deeltijdpensioen, wat zijn dan de ‘spelregels’?

2 min.