Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Mag Monique blijven werken naast haar pensioen?

Monique is 60 jaar en overweegt over twee jaar met pensioen te gaan. Daarnaast wil ze blijven werken. Kan dat? En als ze kiest voor deeltijdpensioen, wat zijn dan de ‘spelregels’?

Na een mooie carrière bij ING overweegt Monique eerder met pensioen te gaan. Daarnaast is ze van plan na haar vertrek bij ING halve dagen te gaan werken bij haar oudste zoon, die haar kennis en ervaring goed kan gebruiken bij zijn start-up. Mag dat?

Wat zegt de fiscus
Als Monique binnen vijf jaar voor haar AOW-leeftijd met pensioen gaat en daarnaast blijft werken, dan mag dit van de Belastingdienst. Kiest ze voor deeltijdpensioen, ook dan is er geen belemmering. Ze betaalt natuurlijk wel belasting over haar extra inkomen.

Langer dan vijf jaar
Ligt haar AOW-leeftijd langer dan vijf jaar weg, dan staat de Belastingdienst niet toe dat Monique blijft werken naast haar (deeltijd) pensioen. De reden is dat ze belastingvrij heeft kunnen sparen voor haar pensioen. Op het moment dat ze pensioen ontvangt en inkomen uit arbeid, ontstaat er een onzuiver pensioen. Dit kan leiden tot een fiscale belasting van haar volledige pensioentegoed en een boete.

Intentieverklaring
Ga je met (deeltijd) pensioen en ligt jouw AOW-leeftijd langer dan vijf jaar weg? Dan ontvang je van ING CDC Pensioenfonds een intentieverklaring. Hiermee verklaar je dat je niet van plan bent om vanaf je datum pensioeningang nog ‘inkomensgenererende activiteiten’ te gaan verrichten. We hebben deze verklaring van je nodig, alvorens we pensioen aan je kunnen uitkeren.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met het Pensioenloket.

Delen via: