Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Pensioen is júíst van nu

Kun je vertellen wat je doet bij NN Investment partners?
Ik ben fiduciair manager bij de afdeling Integrated Client Solutions. Wij adviseren besturen van pensioenfondsen, verzekeraars, BeFrank PPI (premiepensioeninstelling), en de Nationale APF over beleid, vermogensbeheer, beleggingen en de verschillende pensioenregelingen, van DB-regelingen tot individuele DC-regelingen.

Je hebt economie en econometrie gestudeerd en rolde als student de pensioensector in. Hoe ging dat?
Eerst studeerde ik econometrie in Tilburg. Naast de harde econometrie vakken, die wiskundig van aard waren, volgde ik meer toegepaste vakken, waaronder ALM en pension system design. ALM staat voor Asset Liability Management. De studie daarnaar geeft inzicht in de impact van beleidsinstrumenten en -keuzes op risico’s en rendementen. De vakken werden gegeven door inspirerende docenten die invloedrijk zijn in de pensioensector. Ik kwam in contact met Netspar, denktank en kennisnetwerk op het gebied van pensioen en vergrijzing in Nederland en Europa, en ontdekte de uitdagingen in de pensioenwereld. Hoe om te gaan met vergrijzing en de economische gevolgen daarvan bijvoorbeeld.

Wat maakt jou jong pensioenbewust?
Tot dan toe dacht ik net als elke andere student: pensioen is toch voor als je oud bent? Maar niets blijkt minder waar. Pensioen is juist actueel en dynamisch! Natuurlijk, de pensioendiscussie loopt al jaren en recent is een akkoord op hoofdlijnen gesloten. Ondertussen hebben er serieuze veranderingen plaatsgevonden. De CDC Pensioenfondsen van ING en NN Group voeren de CDC-pensioenregeling uit. Niet het resultaat, maar de inleg ligt vast. Het risico dat pensioen minder is dan de verwachting, is verschoven van werkgevers naar medewerkers.

“Tot dan toe dacht ik net als elke andere student: pensioen is toch voor als je oud bent? Maar niets blijkt minder waar!”

Ben jij een denker of een doener?
Ik studeerde af in econometrie bij pensioenuitvoerder APG en won met mijn afstudeerscriptie de Netspar master thesis award. Ik overwoog een promotieonderzoek en startte met een research master economie ter voorbereiding daarop. Als snel ondervond ik dat puur onderzoek doen het voor mij niet ging worden. Ik maakte mijn research master af en ging daarna aan het werk: praktijkervaring opdoen. Mijn ALM-ervaring en -interesse gecombineerd met mijn kwantitatieve achtergrond bleek een ideale brug tussen onderzoek en praktijk te zijn. Ik begon bij Ortec Finance als scenario specialist en richtte me daarna als consultant op met name de Aziatische markt. Vervolgens maakte ik de overstap naar NN Investment Partners, toen nog ING Investment Management. Ons team bestaat uit ruim 50 professionals. Ik ben met mijn 32 jaar één van de jongste collega’s, maar bouw al wel op wat jaren ervaring.

Hoe kwam je met de CDC Pensioenfondsen van ING en NN Group in aanraking?
Vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid. Ik denk graag mee over maatschappelijke thema’s en van pensioen heb ik veel kennis. Ik ging de masterclasses volgen bij het Pensioenlab, een discussieplatform voor jongeren dat meedenkt over hervorming van het pensioenstelsel. Het is van belang dat jongeren daarin gehoord worden. Het gaat ons aan! Ik zat in het verantwoordingsorgaan van NN CDC Pensioenfonds en heb een bijdrage geleverd aan onze Pensioenfonds Academie. Met al deze activiteiten in combinatie met mijn achtergrond kwam ik in beeld bij het bestuur van de CDC Pensioenfondsen.

“De uitgebreide Pensioenplanner van de CDC Pensioenfondsen is een eyeopener.”

Welk aandachtsgebied heb je binnen de CDC Pensioenfondsen en welke uitdagingen zie je daar?
Mijn aandachtsgebied is finance & risk. De fondsen zijn op dit moment ‘in control’. De uitdaging die ik zie, gaat niet specifiek over finance & risk. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Via je werkgever bouw je pensioen op. De werkgever draagt daar stevig aan bij. In een CDC-pensioenregeling staat niet het pensioenresultaat, maar de jaarlijkse premie vast. Jouw pensioenopbouw, de pensioenuitkeringen en toekomstige toeslagen zijn afhankelijk van de financiële gezondheid van de CDC Pensioenfondsen. Het risico dat je minder pensioen krijgt dan je nodig hebt of denkt te krijgen ligt bij jou. De uitdaging is collega’s en oud-collega’s daarvan bewust te maken. Je bewust zijn van je financiële situatie nu en later, helpt je de regie te pakken en nu al bewuste pensioenkeuzes te kunnen maken. De uitgebreide Pensioenplanner van de CDC Pensioenfondsen is daarvoor een eyeopener.

Je bouwt ook zelf pensioen op in de CDC pensioenregeling, net als de achterban die je vertegenwoordigt. Welke invloed heeft dit op jouw rol als bestuurder?
Ik hoop dat de jongere medewerkers van ING en NN zich met mij kunnen identificeren. We zitten in dezelfde levensfase en hebben een vergelijkbare levensstijl, verwacht ik. Ik ben jonger dan de gemiddelde pensioenfondsbestuurder. Ik zet me voor de goede orde echter in voor de belangen van alle collega’s, oud-collega’s en gepensioneerden. Ik hoop dat ik deelnemers aangehaakt krijg en kan overtuigen de Pensioenplanner te checken of één van de pensioenevents te bezoeken. Pensioen is meer van nu dan je verwacht.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?
Privé is het minstens zo druk als zakelijk. Ik heb twee jonge kinderen, een dochter van ruim 2,5 jaar en een zoon van bijna 1,5 jaar. Die willen natuurlijk aandacht en pikken ook wat van mijn nachtrust in. Tussen alle bedrijven door probeer ik 3 keer per week te sporten en af en toe met vrienden af te spreken. Een paar keer per jaar plan ik met mijn vrouw een weekend vrij om weer op te laden van alle drukte. Ik kom tot rust op het strand. Ben een geboren en getogen Zeeuw. In Zeeland vind je de mooiste stranden; daar voelt het als thuiskomen, maar ook als vakantie!

 

Delen via: