Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Filter op:
Pensioen
Actueel
Stories

Zomer 2018

Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Schep ruimte om je eigen keuzes te maken

“Wij hebben te maken met financiële en niet-financiële risico’s. Samen met het bestuursbureau opereren we onder een framework om risico’s integraal te kunnen beheersen.”


John Boers is bestuurslid van ING CDC Pensioenfonds en NN CDC Pensioenfonds namens de werkgever ING en NN Group. Zijn CDC-aandachtsgebieden zijn balansbeheer, finance & risk. John is tegelijk ervaringsdeskundige, hij ging eind 2015 met pensioen.

Wat zijn de kosten van pensioenuitvoering?

Jouw fonds administreert jouw pensioen, belegt, betaalt uit en helpt je om zelf de regie te nemen over je pensioen met online tools zoals de Pensioenplanner. De kosten voor dit alles komen voor rekening van de werkgever.

Voorkom verrassingen: check je UPO 2018

Werk je bij ING, ben je pensioengerechtigd of arbeidsongeschikt? Dan heb je eind mei je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ontvangen. Op dit overzicht is de belangrijkste informatie rond jouw pensioen samengevat. Zo heb je sneller inzicht in je pensioen en voorkom je verrassingen.

Samen oud en gelukkig worden?

“Trouwen hoeft voor mij niet zo nodig. Samenwonen voelt hetzelfde, maar is dat ook hetzelfde in verband met je pensioen?”


Nederlanders stappen minder vaak in het huwelijksbootje. Vooral twintigers en dertigers kiezen voor geregistreerd partnerschap of gaan ongehuwd samenwonen, met of zonder samenlevingscontract. Wat betekent deze vorm van samenleven en ook het einde van een relatie eigenlijk voor je pensioen?

Sinds januari dit jaar trouwen koppels automatisch in beperkte gemeenschap van goederen in plaats van algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat beide partners hun eigen vermogen behouden en dat een erfenis bijvoorbeeld niet tot de gemeenschap behoort. Dat draagt bij aan het financiële bewustzijn en zelfredzaamheid. Veel samenwonenden geven aan te weten dat samenleven zonder samenlevingscontract financiële risico’s met zich mee kan brengen. 

Pensioenverdeling bij scheiding in beweging

Bij een scheiding komt er van alles op je af. Ook de verdeling van je pensioen met je ex-partner. De overheid voorziet nu al in regels als je verder niets afspreekt. En is voornemens in 2020 nieuwe regels in te voeren om de verdeling eenvoudiger te maken. We zetten in dit artikel op een rij wat er speelt en wat jij kunt doen.

Hoe zit het nu echt met jouw pensioen?

Zeg eens eerlijk. Denk jij dat je je pensioenpremie beter zelf kunt beleggen? Dat je betaalt voor het pensioen van de huidige gepensioneerden? En dat je geen invloed kunt uitoefenen op je eigen pensioensituatie? Deze en meer misverstanden weerleggen we graag in dit artikel.

Combineren van keuzes in de Pensioenplanner

Met de Pensioenplanner pak je de regie over je pensioen. Je krijgt antwoord op de vragen: hoeveel krijg ik, is het genoeg en welke acties kan ik ondernemen. En je kunt zelf aan de slag met het combineren van pensioenkeuzes om tot een optimaal resultaat te komen. Zo kun je de eerste jaren een hoger pensioen combineren met een AOW-overbrugging. Benieuwd hoe dat werkt? Lees verder!

Zit jij op een roze wolk?

Let op…

Genoeg te kiezen tijdens Pensioen3daagse

Een pensioengesprek, workshop Pensioenplanner of lunch-event voor jongeren. Tijdens de Pensioen3daagse (6-8 november) konden medewerkers van ING zich tijdens kantooruren verdiepen in hun pensioen.