Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Wat zijn de kosten van pensioenuitvoering?

Jouw fonds administreert jouw pensioen, belegt, betaalt uit en helpt je om zelf de regie te nemen over je pensioen met online tools zoals de Pensioenplanner. De kosten voor dit alles komen voor rekening van de werkgever.

De sociale partners (de werkgever en de vakbonden) bepalen hoe jouw pensioenregeling er uit ziet. Zij voeren de pensioenregeling niet uit, dat is een taak voor het pensioenfonds. Als het fonds heeft vastgesteld dat de pensioenregeling financierbaar, uitvoerbaar en communiceerbaar is, dan is er overeenstemming en wordt dit vastgelegd in een uitvoeringsovereenkomst (UO). Hierin vind je onder andere de afspraken rondom de kosten van pensioenuitvoering terug. Klik hier voor de huidige UO.

Schaalvoordelen
Het bestuursbureau van het ING CDC Pensioenfonds ondersteunt het bestuur bij de voorbereiding en uitvoering van het beleid. Doordat het bureau deze taken ook uitvoert voor NN CDC Pensioenfonds, worden schaal- en kostenvoordelen behaald. Lees het interview met bestuurder John Boers voor meer achtergrondinformatie.

Ontwikkeling van de kosten
Jaarlijks legt het fonds in het jaarverslag verantwoording af over de ontwikkeling van de kosten. De Nederlandsche Bank (DNB) schrijft voor op welke wijze dit wordt berekend, namelijk alleen over deelnemers en pensioengerechtigden. Wie inmiddels niet meer werkt bij ING en nog geen pensioen ontvangt, wordt in de berekening niet meegenomen. Mede doordat het aantal deelnemers de afgelopen jaren is gedaald, zijn de pensioenuitvoeringskosten omhoog gegaan.

In duizenden euro

                                                       2017           2016           2015           2014

Samengevat
Hebben we het over pensioenkosten, dan is het goed om drie dingen te onthouden:

  • De kosten van pensioenuitvoering worden gedragen door de werkgever.
  • Jouw fonds publiceert de kosten van pensioenuitvoering op de website en in het jaarverslag.
  • Het bestuur van het fonds streeft naar schaal- en kostenvoordelen bij de dagelijkse uitvoering.
Delen via: