Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Voorkom verrassingen: check je UPO 2018

Werk je bij ING, ben je pensioengerechtigd of arbeidsongeschikt? Dan heb je eind mei je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ontvangen. Op dit overzicht is de belangrijkste informatie rond jouw pensioen samengevat. Zo heb je sneller inzicht in je pensioen en voorkom je verrassingen.

In het UPO staat wat je aan pensioen hebt opgebouwd. Ook zie je welk pensioen je kunt verwachten als je tot de pensioendatum blijft werken bij ING. En wat je eventuele partner en kinderen ontvangen, mocht jij overlijden. Ga naar ing.cdcpensioen.nl en log met je DigiD in op ‘Mijn Pensioen’. Dan kun je daar je UPO 2018 online bekijken.

Wat valt op?
Het te bereiken pensioen op het UPO 2018 is lager dan op het UPO 2017. Dat komt door de keuze van de sociale partners (ING en de vakbonden) om het opbouwpercentage per 1 januari 2018 te verlagen van 1,875% naar 1,738%. Klik hier voor meer uitleg over dit besluit.

Sneller inzicht
Heb je het UPO nog op papier ontvangen, maar ontvang je jouw informatie liever digitaal? Geef dan alsnog je e-mailadres door. Ga naar ing.cdcpensioen.nl en log met je DigiD in op `Mijn Pensioen'. We sturen je een volgende keer dan een e-mail, waarin we je laten weten dat je digitale UPO voor je klaar staat.

Peildatum
Het UPO gaat uit van jouw situatie op 1 januari 2018. Wil je een actuelere stand van zaken bekijken? Ga dan naar de Pensioenplanner of www.mijnpensioenoverzicht.nl waar jouw gegevens regelmatig worden bijgewerkt. 

Frequentie
Ben je in dienst, ontvang je pensioen of ben je arbeidsongeschikt? Dan ontvang je het UPO jaarlijks. Werk je niet meer bij ING, dan ontvang je het UPO eenmaal in de drie jaar. Jouw UPO van 2016 vind je op ‘Mijn Pensioen’. De eerstvolgende keer is in 2019. 

Aan de slag!
Controleer je UPO
Wij stellen het UPO zorgvuldig samen. Toch kan het voorkomen dat gegevens niet volledig of onjuist zijn. Is dat naar jouw mening het geval? Geef dit aan ons door. Op die manier zorgen wij er samen voor dat jouw pensioen goed berekend wordt.

Bekijk je factor A
Heb je in 2017 pensioen opgebouwd bij ING CDC Pensioenfonds? Dan staat op je UPO 2018 je factor A over 2017. Factor A is het bedrag dat aangeeft hoeveel pensioen je in een kalenderjaar hebt opgebouwd. De A staat voor Aangroei. Het bedrag van factor A is belangrijk als:

  • Je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt en je wilt bijsparen voor extra pensioen. 
  • Je al extra bijspaart (met bijvoorbeeld een lijfrentepolis) en je belastingaangifte gaat invullen. Met de factor A kun je nagaan of alle fiscale ruimte is benut.


Wil je een berekening maken van je fiscale ruimte? Gebruik dan het Rekenprogramma Lijfrente van de Belastingdienst op www.belastingdienst.nl.

Combineren van UPO’s
Was je vóór 1 januari 2014 in dienst bij je werkgever, dan heb je mogelijk ook pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING. In dat geval ontvang je ook van dit fonds een UPO. Elke pensioenuitvoerder is namelijk verplicht een pensioenoverzicht te verstrekken over de aanspraken die je bij die uitvoerder hebt opgebouwd. Combineer alle UPO’s voor een goed overzicht. Of ga naar www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Stel vast of jouw pensioen op koers ligt
Ben je benieuwd hoeveel pensioen je later nodig hebt? En of je op koers ligt om dat doel te halen? Met de Pensioenplanner kun je jouw pensioen bij ING CDC Pensioenfonds en, indien van toepassing, ook Pensioenfonds ING bekijken, samen met je AOW en pensioen bij eventuele eerdere werkgevers. Lig je niet op koers? Dan zie je welke acties je kunt ondernemen. Ga naar ing.cdcpensioen.nl en log met je DigiD in op de Pensioenplanner

Op zoek naar meer informatie?
We doen ons best om pensioen voor jou toegankelijker en begrijpelijker te maken. Heb je toch nog vragen? Geen punt! We helpen je graag:

Klik hier voor een voorbeeld van het UPO 2018 met toelichtingen.
Klik hier voor veelgestelde vragen met de bijbehorende antwoorden.

Neem contact op met de medewerkers van pensioenloket@ing.cdcpensioen.nl (088-1162 411). Ze staan klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Delen via: