Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Filter op:
Pensioen
Actueel
Stories

Najaar 2018

Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Like a Rolling Stone: doorgaan na je pensioen


“Mijn kleinzoon begrijpt dat niet. Als je met pensioen bent hoef je toch niet meer te werken?”


Hasko van Dalen is bestuurslid van ING en NN CDC Pensioenfonds namens de Groepsondernemingsraad NN Group. Zijn aandachtsgebieden zijn pensioenwetgeving en communicatie. Hasko geniet sinds 2011 van zijn pensioen, maar van stoppen met werken is geen sprake.

Welkom op de nieuwe website

Meer aandacht voor de online tools, het financiële nieuws en de interviews. En een verbetering van de look and feel. Dit zijn de zichtbare veranderingen als je de nieuwe website van ING CDC Pensioenfonds bezoekt.

FAQ: waarom bouw ik partnerpensioen op, ook als ik geen partner heb?

Of je nu wel of geen partner hebt. Als je bij ING werkt, bouw je altijd partnerpensioen op bij ING CDC Pensioenfonds. Ben je echter op het moment van pensionering nog single, dan wordt je partnerpensioen omgezet in extra ouderdomspensioen.

Weet jij waar je voor werkt?

“Ik werk nu een dag in de week voor mijn pensioen, wat kan ik nog meer doen?"


Je verdiepen in je pensioen. Het zou eigenlijk een gewoonte moeten zijn: net als een salarischeck, het afsluiten van een verzekering, een hypotheekgesprek, medische keuring of tandartscontrole. Moet even gebeuren, maar als je het gedaan hebt voelt het goed en heb je er weer even geen omkijken naar.

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde waar je ongeacht je leeftijd mee te maken hebt. Het is niet alleen inkomen als je stopt met werken, maar ook een uitkering bij arbeidsongeschiktheid en bij overlijden voor jouw nabestaanden. Belangrijk dus, om je partner met wie je ongehuwd of zonder geregistreerd partnerschap samenwoont aan te melden bij ING CDC Pensioenfonds. Jouw pensioen is eigenlijk uitgesteld salaris. Je legt elke maand samen met je werkgever premie in. In 2018 is jouw pensioenbijdrage 6% terwijl je werkgever 27,85% inlegt. Je bent vast benieuwd wat daarmee gebeurt.

Pensioenverdeling bij scheiding in beweging

Bij een scheiding komt er van alles op je af. Ook de verdeling van je pensioen met je ex-partner. De overheid voorziet nu al in regels als je verder niets afspreekt. En is voornemens in 2020 nieuwe regels in te voeren om de verdeling eenvoudiger te maken. We zetten in dit artikel op een rij wat er speelt en wat jij kunt doen.

Hoe zit het nu echt met jouw pensioen?

Zeg eens eerlijk. Denk jij dat je je pensioenpremie beter zelf kunt beleggen? Dat je betaalt voor het pensioen van de huidige gepensioneerden? En dat je geen invloed kunt uitoefenen op je eigen pensioensituatie? Deze en meer misverstanden weerleggen we graag in dit artikel.

Combineren van keuzes in de Pensioenplanner

Met de Pensioenplanner pak je de regie over je pensioen. Je krijgt antwoord op de vragen: hoeveel krijg ik, is het genoeg en welke acties kan ik ondernemen. En je kunt zelf aan de slag met het combineren van pensioenkeuzes om tot een optimaal resultaat te komen. Zo kun je de eerste jaren een hoger pensioen combineren met een AOW-overbrugging. Benieuwd hoe dat werkt? Lees verder!

Zit jij op een roze wolk?

Let op…

Genoeg te kiezen tijdens Pensioen3daagse

Een pensioengesprek, workshop Pensioenplanner of lunch-event voor jongeren. Tijdens de Pensioen3daagse (6-8 november) konden medewerkers van ING zich tijdens kantooruren verdiepen in hun pensioen.

Werken naast pensioen, mag dat?

Misschien speel je wel eens met de gedachte om te blijven werken naast je pensioen. Met welke regels van de Belastingdienst moet je dan rekening houden? En hoe is het geregeld als je eerder met pensioen gaat in relatie tot je AOW? We leggen in dit artikel kort uit hoe het zit.