Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Pensioenverdeling bij scheiding in beweging

Bij een scheiding komt er van alles op je af. Ook de verdeling van je pensioen met je ex-partner. De overheid voorziet nu al in regels als je verder niets afspreekt. En is voornemens in 2020 nieuwe regels in te voeren om de verdeling eenvoudiger te maken. We zetten in dit artikel op een rij wat er speelt en wat jij kunt doen.

Na een scheiding heeft je ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Deze ‘verevening’ moet je wel op tijd doorgeven aan ING CDC Pensioenfonds, namelijk binnen 2 jaar. Als je dat vergeet of te lang uitstelt, moet je de uitbetaling zelf met je ex-partner regelen. De overheid wil daarom de verdeling van pensioen vereenvoudigen door het automatisch te regelen. De nieuwe regels moeten in 2020 in werking treden.

Conversie als standaard
Behalve de automatische verdeling wil de overheid nog iets anders veranderen aan de pensioenverdeling na een scheiding. Op dit moment is 'verevening' de standaardoptie. De verdeling van het opgebouwde pensioen vindt pas plaats op het moment dat de uitkering ingaat. Besluit je bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken of kom je vroegtijdig te overlijden, dan heeft dat gevolgen voor de pensioenuitkering van je ex-partner. 

De overheid ziet als oplossing om ‘conversie’ tot de standaard te maken. Hierbij wordt het tot dan toe opgebouwde pensioen bij scheiding al verdeeld, zodat beide ex-partners een eigen pensioenaanspraak krijgen en los van elkaar kunnen beslissen en beschikken over het verdeelde pensioen. Na de scheiding is in het pensioenoverzicht meteen duidelijk hoeveel pensioen je later kunt verwachten. 

Hieronder een overzicht van de verschillen tussen verevening en conversie:

                                                                      

 

Verevening

 

Conversie

Je ex-partner overlijdt

Je krijgt weer je volledige ouderdomspensioen

Je krijgt nog steeds alleen het afgesplitste ouderdomspensioen

Jij overlijdt

Je ex-partner krijgt geen ouderdomspensioen, maar wel het bijzonder partnerpensioen

Je ex-partner krijgt nog steeds het afgesplitste ouderdomspensioen, maar geen bijzonder partnerpensioen

Je gaat met pensioen

Je ex-partner krijgt vanaf je pensioendatum het afgesplitste ouderdomspensioen 

Je ex-partner krijgt het afgesplitste ouderdomspensioen als hij/zij zelf met pensioen gaat

 

Pensioenverdeling in vijf stappen
Zolang de nieuwe regels nog niet zijn ingegaan is het verstandig de volgende stappen te doorlopen bij scheiding.

1. Wat zegt de wet?
Verdiep je tijdig in het verdelen van je ouderdomspensioen na scheiding. De overheid beantwoordt hier veelgestelde vragen. 

2. Standaard of afwijkende afspraken?
Als je niets regelt, dan is nu nog de standaard ‘verevening’ van je ouderdomspensioen van toepassing. Hierbij krijgen jij en je ex-partner de helft. Check je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden of je afwijkende afspraken hebt gemaakt. Of doe dit alsnog in het echtscheidingsconvenant. 

3. Advies inwinnen?
Gelukkig voorziet de wetgever in regels als je verder niets afspreekt. Maar wellicht wil je advies inwinnen om te voorkomen dat later blijkt dat er iets wettelijk niet in orde is. 

4. Wat doet de gemeente?
Woon je in Nederland, dan hoef je je scheiding niet aan ING CDC Pensioenfonds door te geven. Dat doet de gemeente voor je. Woon je in het buitenland, dan moet je ons wel informeren. Zodra we op de hoogte zijn van je scheiding, ontvang je van ons een brief met formulier om door te geven hoe jullie het pensioen willen verdelen. Doe dit binnen twee jaar.

5. Als je niets doet?
Als je de scheiding niet binnen twee jaar aan ons doorgeeft, dan blijft de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding van toepassing. Jij ontvangt het volledige ouderdomspensioen. Je moet dan zelf de uitbetaling aan je ex-partner regelen.

Meer informatie
Via onze nieuwsbrieven en website houden we je op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van life events zoals scheiden die invloed hebben op jouw pensioen. Heb je daar vragen over, neem dan contact op met het Pensioenloket.

Delen via: