Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

FAQ: waarom bouw ik partnerpensioen op, ook als ik geen partner heb?

Of je nu wel of geen partner hebt. Als je bij ING werkt, bouw je altijd partnerpensioen op bij ING CDC Pensioenfonds. Ben je echter op het moment van pensionering nog single, dan wordt je partnerpensioen omgezet in extra ouderdomspensioen.

Als je werkt bij ING, bouw je in de CDC-pensioenregeling 70% van het jaarlijks opgebouwde ouderdomspensioen aan partnerpensioen op. Of je nu wel of geen partner hebt. De reden is dat het fonds geen onderscheid wil en mag maken tussen mensen met en zonder partner.

Extra ouderdomspensioen
Stel je hebt bij pensionering geen partner. Dan gaat je partnerpensioen niet verloren. Je partnerpensioen wordt namelijk automatisch uitgeruild voor extra ouderdomspensioen. Heb je wel een partner? Dan mag je het partnerpensioen ook voor extra ouderdomspensioen uitruilen, maar alleen als je partner daarvoor toestemming geeft.

Let op: als je ongehuwd samenwoont zonder geregistreerd partnerschap moet je partner wel zijn aangemeld bij het pensioenfonds. 

Extra partnerpensioen
Je mag ook ouderdomspensioen uitruilen voor extra partnerpensioen. Voorwaarde is dan wel dat het partnerpensioen niet hoger mag worden dan 70% van het overblijvende ouderdomspensioen.

Partnerpensioen bij overlijden
Op het moment van overlijden gaat ING CDC Pensioenfonds uit van het volgende:

  • Je bent deelnemer: het partnerpensioen is gelijk aan 70% van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tot het moment van overlijden plus het ouderdomspensioen dat je in principe had kunnen opbouwen vanaf je overlijden tot aan de pensioendatum.
  • Je bent al uit dienst of gepensioneerd: het partnerpensioen is gelijk aan 70% van het ouderdomspensioen dat je eerder bij ons hebt opgebouwd.


Let op: als je na je pensioendatum trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of een duurzame gezamenlijke huishouding gaat voeren, dan heeft je partner geen aanspraak op partnerpensioen.

Hoeveel partnerpensioen
Wil je het bedrag inzien? Log met je DigiD in op ‘Mijn Pensioen’ om je persoonlijke UPO te bekijken. Of ga naar de UPO-toelichting op de website. Ook Mijnpensioenoverzicht.nl en de Pensioenplanner geven inzicht in je opgebouwde partnerpensioen. Op de Pensioenplanner kun je daarnaast een indicatie krijgen van de verhoging van je ouderdomspensioen als je partnerpensioen daarvoor uitruilt. 

Meer informatie
In het pensioenreglement lees je terug wat er voor jou is geregeld. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het Pensioenloket

Delen via: