Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Aandelen, obligaties of onroerend goed?

ING CDC Pensioenfonds belegt de pensioenpremies om rendement te maken. Rendement is immers nodig om jouw pensioen te kunnen uitkeren en met toeslagen te verhogen. Jouw fonds spreidt de beleggingen over de categorieën aandelen, obligaties en onroerend goed. In dit artikel leggen we uit hoe het fonds tot de onderlinge verdeling komt.

ING CDC Pensioenfonds beheert een belegd pensioenvermogen van ongeveer 1,6 miljard. Dit vermogen blijft groeien door de premies die jij samen met ING inlegt (in 2019: totaal 31,5% van de pensioengrondslag waarvan ING bijdrage 24,5% en eigen bijdrage 7%). In dit artikel leggen we je uit hoe het fonds bepaalt hoeveel er wordt belegd in aandelen, obligaties en onroerend goed.

Onderzoeken
Met behulp van een ALM studie (Asset Liability Management) onderzoekt het fonds welke impact veranderingen van de premie, de regeling, deelnemers en het beleggingsrisico hebben op het uit te keren pensioen. De ALM studie geeft inzicht in diverse beleggingsportefeuilles die van elkaar verschillen door een bepaalde mate van risico met verwacht rendement.

Hoofdlijnen bepalen
ING CDC Pensioenfonds bepaalt op basis van de ALM studie de hoofdlijnen van het beleggingsbeleid. Hierbij houdt het fonds onder andere rekening met de risicohouding van de deelnemers. Recent heeft het fonds de strategische weging van het vermogen over de beleggingscategorieën concreet verdeeld: aandelen (30%), obligaties (60%) en onroerend goed (10%). Ook is onder meer beleid voor de renteafdekking en Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB) vastgesteld. Lees hier meer over het MVB-beleid van het fonds.

Invullen
Het fonds is nu zo ver dat het vorm kan geven aan het beleggingsbeleid. Er vindt verdere invulling plaats binnen de categorieën en de daarbij behorende benchmarks worden bepaald:

  • Invulling naar uitgevende instelling (bv Nederlandse of Duitse staatsobligaties) en kredietwaardigheid bij de obligaties.
  • Binnen de aandelen portefeuille naar regio. Hier valt te denken aan de ontwikkelde markten (Noord-Amerika, Europa, (Azië-)Pacific en Opkomende Markten.
  • Binnen vastgoed wordt er onderscheid gemaakt tussen beursgenoteerd en niet-beursgenoteerd vastgoed (direct vastgoed met een verdeling naar woningen en winkels).


Dit alles noemen we de ‘strategische allocatie’. Het fonds monitort de prestaties van haar beleggingen door deze te vergelijken met de relevante benchmarks.

Implementeren
Tenslotte werkt het fonds de strategische allocatie uit in specifieke richtlijnen per beleggingscategorie (bv. doelstelling, bandbreedte, limieten). Deze richtlijnen noemen we ook wel ‘mandaten’. Dit zorgt voor enige tactische ruimte rondom de strategische allocatie. Het bestuursbureau van het pensioenfonds of een externe beleggingsonderneming implementeert tenslotte de mandaten.

Blijf op de hoogte
ING CDC Pensioenfonds publiceert kwartaalberichten waarin wordt teruggeblikt op de resultaten van de beleggingen en de ontwikkeling van de financiële markten. Klik hier voor de laatste versie.

Delen via: