Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Hoeveel risico ben jij bereid te nemen?

Zie jij risico als winst, verlies, kans of onzekerheid? Ben je bereid genoegen te nemen met minder rendement voor meer zekerheid? En heb jij vertrouwen in ING CDC Pensioenfonds als het gaat om de manier van beleggen? Het fonds heeft een online onderzoek uitgevoerd naar de risicohouding van de deelnemers. In dit artikel lees je wat de uitkomsten zijn.

Bij het vaststellen van het beleggingsbeleid is het voor het fonds belangrijk om inzicht te hebben in jouw risicohouding: in welke mate ben je bereid onzekerheid te accepteren? Hoe beleef jij zekerheid en pensioen? Heeft jouw kennis van pensioen en beleggen invloed op je risicohouding? En zijn er verschillen tussen jouw risicohouding ten opzichte van andere leeftijdsgroepen? Het onderzoek betrof een set aan individuele vragen. Vervolgens heeft het fonds naar het geheel van de uitkomsten gekeken.

Open voor risico’s
Een groot deel van de deelnemers staat open voor het nemen van risico als het gaat om pensioen en beleggen. Vooral jongeren, mannen en deelnemers met een hoger inkomen zijn bereid meer risico te nemen als ze daarmee kans hebben dat het uiteindelijke pensioen hoger uitvalt. Scenario B uit het onderzoek heeft dan ook de voorkeur waarbij jongeren tenderen naar scenario C.

Risico is vooral onzekerheid
Deelnemers associëren risico vooral met onzekerheid. Ouderen en vrouwen zien risico vaker als verlies. Vrouwen voelen zich minder op hun gemak bij het nemen van risico’s. Ze vermijden onzekere situaties en zeggen vaker dan mannen zoveel mogelijk op zeker te spelen.

Pensioenzekerheid
De zekerheid dat er nog pensioen is als men met pensioen gaat vindt men, ongeacht de leeftijd, het meest van belang. Wie zich daarbij verdiept in zijn pensioen en het te verwachten bedrag op pensioendatum, voelt zich zekerder.

Kennis van pensioen
Circa 60% van de deelnemers zegt voldoende pensioenkennis te hebben. Vrouwen zijn daarbij opvallend minder positief over hun kennis dan mannen. Mannen en vrouwen zijn beter op de hoogte van de eigen pensioensituatie: ruim 70% van de deelnemers zegt te weten op welk pensioenbedrag men later precies of ongeveer kan rekenen.

Oudere werknemers verdiepen zich meer in hun pensioen en maken zich minder zorgen over hun pensioen. Mijnpensioenoverzicht is door 80% van de deelnemers inmiddels minstens eenmaal bezocht. Voor de Pensioenplanner ligt dit percentage op 40%.

Kennis van beleggen
Om voldoende kapitaal te hebben voor de uitbetaling van pensioenen en om jaarlijks te kunnen indexeren, beleggen pensioenfondsen de premies. Beleggen is noodzakelijk voor een goed pensioen dat meegroeit met de inflatie. En beleggen zonder risico bestaat niet. Het onderzoek toont aan dat minder dan de helft van de deelnemers weet dat pensioen voor grofweg 30% uit premies en 70% uit rendement op beleggingen bestaat.

Vertrouwen en tevredenheid
ING CDC Pensioenfonds is de uitvoerder van jouw pensioenregeling en belegt de premies. Het fonds scoort hierbij als volgt:

Conclusie
De uitkomsten van het onderzoek naar de risicohouding sluiten aan op en zijn meegenomen bij het vaststellen van het strategische beleggingsbeleid van het fonds voor de komende jaren. De respondenten in alle leeftijdsgroepen zijn bereid (enig) risico te nemen maar in beperkte mate. Er wordt niet gekozen voor 100% zekerheid.

Delen via: