Selecteer je leeftijd

Selecteer je leeftijd

Jouw special

Nieuw pensioenstelsel: de routekaart naar 2026

Afgelopen zomer sloten sociale partners en de overheid een hoofdlijnenakkoord voor een nieuw pensioenstelsel. Dit hoofdlijnenakkoord is uitgewerkt in concept-wetgeving. Iedereen kon hier tot 12 februari 2021 op reageren.

In het hoofdlijnenakkoord staan de bouwstenen voor het nieuwe pensioenstelsel. Met de reacties hierop wordt de concept-wetgeving verbeterd zodat de pensioenwet per 2022 kan ingaan. Daarna hebben sociale partners en pensioenuitvoerders tot 2026 om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Klik hier voor de overzichtspagina met openbare reacties op de concept-wetgeving.

Routekaart vanaf 2022

Als de wet is aangenomen, zijn de sociale partners (de werkgever en de vakorganisaties) eerst aan zet. Zij zullen knopen moeten doorhakken, zoals de keuze van een pensioencontract. ING CDC Pensioenfonds toetst vervolgens of de regeling uitvoerbaar, financierbaar en communiceerbaar is. 

We zullen je samen met de sociale partners informeren als er - op weg naar 2026 - besluiten worden genomen met impact op jouw pensioen. Zo wil je tegen die tijd vast wel weten hoe je verwachte pensioenuitkeringen er uit zien, voor en na de invoering van de nieuwe pensioenregeling. Wat er gebeurt met het nabestaandenpensioen. Welke keuzes je hebt. En hoe het pensioenfonds je kan helpen bij het maken van die keuzes.

Op de hoogte
Bij relevant nieuws over het nieuwe pensioenstelsel zullen wij berichten plaatsen op de website en in onze nieuwsbrieven. Eerst nog op hoofdlijnen en naarmate de tijd vordert steeds meer in detail. Zo blijf je op de hoogte. 

Delen via: