Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Filter op:
Pensioen
Actueel
Stories

Zomer 2020

Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Netflixen of je pensioenzaken?

“Je pensioen moet regelmatig ‘in your face’ zijn: “oh ja, daar moet ik nog iets mee.”

In gesprek met Karin Berns. Karin werkt als Business Manager voor de head of Market Leaders (Benelux) van ING. Sinds januari vertegenwoordigt zij de werkgever als bestuurslid van ING CDC Pensioenfonds. Eén van haar aandachtsgebieden in het bestuur is communicatie. Logisch, gezien haar achtergrond. Karin studeerde Marketing Management (Bedrijfskunde) en Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Totaal rendement -4,3% (Q1)

De financiële resultaten van het eerste kwartaal 2020 zijn bekend. Het fonds behaalde een totaal rendement van -3,0%. De dekkingsgraad daalde ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 van 105% naar 92% en de beleidsdekkingsgraad daalde van 107% naar 103%.

UPO 2020: wat kun je verwachten als het mee- of tegenzit

Elk jaar ontvang je in juni een overzicht van het pensioen dat je bij ING CDC Pensioenfonds hebt opgebouwd. Ook zie je wat je eventuele partner en kinderen aan pensioen ontvangen, mocht je komen te overlijden.

Jouw pensioen gaat over jouw leven

“Life-events nu zijn dus van invloed op mijn leven later, hoe zit dat?”

Waarom zou je pensioen voor je uitschuiven? Waarom ‘nu even geen prioriteit’? Pensioen is geld dat je nu spaart en straks krijgt. Dat ‘straks’ duurt natuurlijk nog even, je loopbaan is net gestart. Maar wist je dat jouw baan, de partner die je ontmoet en het huis dat je misschien koopt, direct van invloed zijn op straks en dus op jouw pensioen? Tijd om er achter te komen hoe dat zit!

Eerlijke verwachtingen wekken

De coronacrisis raakt ons allemaal in ons dagelijkse leven. Wellicht heb je zorgen over de impact van de crisis op je pensioen. ING CDC Pensioenfonds begrijpt deze zorgen.

Gaat mijn pensioen bij het fonds tegelijk in met mijn AOW?

Je hebt jarenlang hard gewerkt en je pensioen komt in zicht. Je bent je misschien al aan het voorbereiden. Je weet wanneer je AOW in gaat, namelijk met 66 jaar en 4 maanden in 2020. Mag je er van uit gaan dat je pensioen van ING CDC Pensioenfonds dan ook start?

Fonds legt verantwoording af in jaarverslag

Het jaarverslag 2019 is gepubliceerd. Het bevat niet alleen de jaarrekening en de kerncijfers van de pensioenuitvoering. Ook blikt het fonds terug op hoe jouw pensioen werd beïnvloed door de ontwikkelingen op de financiële markten. En een vooruitblik naar 2020 is ook opgenomen.

Op weg naar een nieuw digitaal portaal

ING CDC Pensioenfonds brengt in de loop van de herfst je persoonlijke en beveiligde Mijn Omgeving en de Pensioenplanner onder in 1 portaal. Zo hoef je nog maar eenmaal in te loggen met je DigiD. En kan het fonds je beter voorzien met informatie op maat, in elke fase van je leven.

Veelgestelde vragen over het coronavirus en jouw pensioen

In verband met het coronavirus zijn er vragen binnengekomen bij ons Pensioenloket. Niet alleen over de gevolgen voor de dekkingsgraad maar ook hoe het fonds de dienstverlening aan jou voortzet. Hiervan hebben we een selectie gemaakt.

Wat is van invloed op mijn pensioen?

Deze vraag komt regelmatig aan de orde tijdens de workshops. Ten eerste speelt het karakter van de pensioenregeling een rol. Je bouwt pensioen op in een CDC-pensioenregeling. Daar zijn risico’s aan verbonden. Daarnaast kunnen allerlei gebeurtenissen tijdens je leven van invloed zijn op het inkomen dat je later krijgt. Bijvoorbeeld als je gaat trouwen, een huis koopt of naar het buitenland verhuist.

Waar begin je met je aanvraag van je pensioen?

Marie-Louise (62 jaar): “Je wilt toch weten wat je later gaat krijgen?”

In gesprek met Marie-Louise Dijkstra, werknemer bij ING. Van huis uit heeft zij geleerd om na te denken over later. Daar hoort ook de voorbereiding op pensioen bij. Lees in dit artikel hoe Marie-Louise dit heeft aangepakt en welke tips ze heeft voor het fonds en voor jou.

Nieuw pensioenakkoord

De afgelopen weken was de uitwerking van de nieuwe regels voor pensioen volop in het nieuws. Nu de vakorganisaties hebben ingestemd, kunnen de Eerste en Tweede kamer een besluit nemen. Daarna zijn de werkgevers en werknemers aan zet.