Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Waar begin je met je aanvraag van je pensioen?

In gesprek met Marie-Louise Dijkstra, werknemer bij ING. Van huis uit heeft zij geleerd om na te denken over later. Daar hoort ook de voorbereiding op pensioen bij. Lees in dit artikel hoe Marie-Louise dit heeft aangepakt en welke tips ze heeft voor het fonds en voor jou.

Marie-Louise heeft een lange loopbaan bij ING achter de rug. Zeker 20 jaar geleden begon zij al om zich te verdiepen in pensioen.

Collega’s komen bij mij
Ik ben nogal zakelijk ingesteld, van huis uit. Daarom vind ik pensioen ook zo belangrijk. Veel van mijn collega’s van rond de 60 stellen het uit om zich te verdiepen in pensioen. Ik probeer ze altijd te motiveren om de Pensioenplanner te bezoeken. Het is toch leuk om te zien waar je al die jaren voor hebt gewerkt?

Schuiven met de datum
Ik ben al heel wat keren op de Pensioenplanner* geweest. Wat krijg ik straks van ING CDC Pensioenfonds en Pensioenfonds ING als ik met pensioen ga? Welke keuzes heb ik? Kan ik het me permitteren om eerder met pensioen te gaan? Met het schuifje leeftijd pensioeningang heb ik gekeken wat ik netto en bruto krijg als ik bijvoorbeeld met 62 of 63 jaar met pensioen ga. Je kunt ook plannen op maanden, bijvoorbeeld 62 jaar en 7 maanden. Leuk om mee te spelen!

Zoeken op de HR site
En toen kwam de hamvraag, wat ga ik doen. Begin dit jaar had ik besloten in oktober te stoppen. Maar waar begin je om dit te regelen? Eerst keek ik op de HR site. Maar bij navraag bleek dat ik bij het fonds moest zijn voor het formulier ‘ingangsdatum (deeltijd)pensioen’. Mijn leidinggevende moest meetekenen. Het formulier heb ik opgestuurd naar het fonds en daarna is de aanvraag van mijn pensioen goed en snel verlopen.

Toch nog even doorgaan
Aanvankelijk had ik oktober 2020 in de planning om met pensioen te gaan. Maar met alle onzekerheid van nu, heb ik me bedacht. Voorlopig ga ik nog even door bij ING!

“Ga je met pensioen, check de website van het fonds of neem contact op met het Pensioenloket.“

Tips
Mijn ervaringen met de aanvraag van mijn pensioen deel ik graag met andere collega’s.

Mijn tips aan de fondsen**: schakel met ING om op de HR site duidelijk te maken waar je moet zijn als je je pensioen wilt aanvragen. Verder staat er op het formulier ‘ingangsdatum (deeltijd)pensioen of het vaste contract beëindigd wordt (ja/nee). Dat vond ik aanvankelijk een vreemde vraag. Als je met pensioen gaat en uit dienst gaat, dan wordt toch altijd je vaste contract beëindigd? Wellicht kan hier nog een toelichting worden gegeven. Ik heb aangegeven dat het ‘ja’ is.

Mijn tips aan collega’s: zorg dat je je tijdig hebt verdiept in je pensioen zodat je weet welke keuzes het best passen bij jouw situatie. Ik vond de Pensioenplanner daarbij een prima hulpmiddel. Schakel met het Pensioenloket als je vragen hebt. Ze denken met je mee, sturen zo nodig reminders en attenderen je op zaken waar je zelf nog niet aan had gedacht!

* De Pensioenplanner is niet meer up-to-date voor Pensioenfonds ING.

** De fondsen nemen de tips ter harte om de (digitale) processen rondom pensioeningang verder te optimaliseren.

Delen via: