Selecteer je leeftijd

Selecteer je leeftijd

Jouw special

Beleggen in coronatijd: evenwichtige portefeuilles, aanvaardbare risico’s

“We stellen evenwichtige portefeuilles samen met een goed verwacht rendement tegen aanvaardbare risico’s. Alleen zo kunnen we aan onze toekomstige verplichtingen voldoen.”

Bij de uitbraak en verspreiding van het coronavirus in februari kleurden de beurzen wereldwijd rood. De toch al lage rente daalde nog verder. Inmiddels hebben de beurzen de weg omhoog weer gevonden. Welke invloed dit heeft gehad op de beleggingen en daarmee jouw pensioen, lees je in dit artikel.

Om voldoende kapitaal te hebben voor de uitbetaling van je (toekomstige) pensioen en om jaarlijks te kunnen indexeren, belegt ING CDC Pensioenfonds de premies die jij samen met de werkgever inlegt. Belangrijk hierbij om te weten:

  • Pensioenfondsen kijken naar de rentes met een lange looptijd omdat de gemiddelde looptijd van de pensioenverplichtingen ook die looptijd heeft. Voor ING CDC Pensioenfonds is de 30 jaars rente de belangrijkste.
  • Als de beurskoersen dalen, neemt de waarde van de beleggingen af.
  • Als de rente daalt, nemen de pensioenverplichtingen toe.
  • Het gevolg van dalende aandelenkoersen en/of dalende rente is een lagere dekkingsgraad.


Verlies en herstel
Door de onrust op de financiële markten over de impact van het virus op de economie, verloren de beurzen eind februari/begin maart  in korte tijd veel waarde. De verliezen liepen in sommige gevallen zelfs op tot meer dan 30% voor aandelenmarkten zoals de S&P500, Euro Stoxx 50 maar ook de lokale AEX. Vanaf eind maart volgde echter een sterk herstel van de aandelen. Sommige aandelenbeurzen behaalden begin september de hoogste standen ooit en bewegen sindsdien rondom deze standen. Vooral technologie bedrijven hebben forse stijgingen laten zien.

Steunpakketten als motor
Overheden en centrale banken reageerden snel met grote fiscale en monetaire steunpakketten. Dit legde een bodem onder de financiële markten en mogelijk ook de economie met de hoop op een spoedig herstel.

Ontwikkeling van de rente
Ook de rente fluctueerde door de onrust, met snelle dalingen en stijgingen als gevolg. De stand is per heden lager dan de stand van begin 2020 en de periode daarvoor, maar wel hoger dan het dieptepunt in maart.

Ontwikkeling van de dekkingsgraad
Eind 2019 stond de dekkingsgraad boven de 100%. Na de uitbraak van het coronavirus daalde de dekkingsgraad snel, gevolgd door een gedeeltelijk herstel. Mede door het massale ingrijpen van de centrale banken ligt de rente nu lager dan aan het einde van 2019. Dit zorgt ervoor dat de dekkingsgraad van het fonds lager is dan aan het einde van 2019. Klik hier voor het toeslagbesluit dat op basis van de stand van 30 september is genomen.

Aanvaardbare risico’s
ING CDC Pensioenfonds stelt evenwichtige portefeuilles samen met een goed verwacht rendement tegen aanvaardbare risico’s. Deze koers is de afgelopen maanden ook gevaren bij de uitbraak en verspreiding van de coronapandemie. Alleen zo kan het fonds aan zijn toekomstige verplichtingen voldoen.

Meer informatie
Klik hier om nog eens na te lezen welk beleid jouw fonds voert om evenwichtige portefeuilles samen te stellen met een goed rendement tegen aanvaardbare risico’s. Hoe de dekkingsgraad en het rendement van de beleggingen zich ontwikkelt, lees je hier.

Delen via: