Selecteer je leeftijd

Jouw special

Tijdelijk partnerpensioen vervangt Anw-hiaat

Per 1 januari 2019 is de vrijwillige Anw-hiaat (Algemene nabestaandenwet) verzekering bij Nationale-Nederlanden stopgezet. Daarvoor in de plaats heeft ING voor iedere werknemer een extra tijdelijk partnerpensioen verzekerd bij ING CDC Pensioenfonds. Je betaalt hiervoor geen premie.

Als je werkt bij ING, bouw je ouderdomspensioen op. Kom je te overlijden, dan heeft je partner recht op een partnerpensioen. Het partnerpensioen wordt uitbetaald tot en met de maand waarin jouw partner overlijdt. Ben je uit dienst of met pensioen, ook dan heeft hij of zij recht op partnerpensioen.

Extra tijdelijk partnerpensioen
Naast dit partnerpensioen heeft ING vanaf 1 januari 2019 voor iedere werknemer een extra tijdelijk partnerpensioen verzekerd bij ING CDC Pensioenfonds. Het tijdelijk partnerpensioen komt in de plaats van de eerdere vrijwillige ANW-hiaat verzekering. De premies worden volledig betaald door de werkgever. Hoe werkt het?

Tijdens dienstverband
Als je tijdens je dienstverband overlijdt, ontvangt je partner ieder jaar een tijdelijk partnerpensioen. In 2019 is dit bedrag € 15.496. Het pensioenfonds keert dit bedrag uit tot de AOW van je partner ingaat.

Eerder met pensioen
Als je aansluitend aan je dienstverband met ING vervroegd met pensioen gaat, bijvoorbeeld op leeftijd van 62 jaar, dan blijf je verzekerd voor tijdelijk partnerpensioen tot de pensioenrichtleeftijd van 67 jaar. Als je dus in deze periode komt te overlijden, dan ontvangt jouw partner tijdelijk partnerpensioen totdat zijn of haar AOW ingaat.

Premievrije voortzetting
Heb je in verband met (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid te maken met premievrije voortzetting van je pensioenopbouw en was je op 1 januari 2019 nog (gedeeltelijk) in dienst, ook dan heb je recht op tijdelijk partnerpensioen.

Uit dienst
Ga je uit dienst, bijvoorbeeld om je carrière elders voort te zetten, dan vervalt het tijdelijk partnerpensioen.

Goed om te weten
Je weet nu wat er is geregeld voor je partner mocht je overlijden. Altijd geldt: zorg er voor dat je partner bij ons bekend is als je samenwoont. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, hoef je niets te doen. Jouw gemeente geeft dit dan aan ons door. Let op, je huwelijk, geregistreerd partnerschap of relatie voor de ingang van het pensioen zijn begonnen.

Aanmelden gaat heel eenvoudig. Log met je DigiD in op ‘Mijn Pensioen’ en ga via ‘Direct regelen’ naar het online formulier ‘aanmelden partner’. Liever per post? Dat kan ook. Download dan bijgaand het formulier.

Delen via: