Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

De pensioenen zijn met 0,87% omhoog gegaan

Jaarlijks probeert ING CDC Pensioenfonds de pensioenen van (voormalige) medewerkers van ING en pensioengerechtigden op basis van de prijsindex te verhogen. Over 2018 is een gedeeltelijke toeslag van 0,87% mogelijk. In dit artikel lees je meer over de achtergronden van de toeslagverlening.

Toeslagverlening is belangrijk omdat daarmee de koopkracht van jouw pensioen op peil kan blijven. Eenmaal per jaar stelt ING CDC Pensioenfonds vast of en hoeveel toeslagverlening mogelijk is op basis van de prijsindex van oktober tot oktober.

Beleidsdekkingsgraad als maatstaf
Wettelijk is bepaald dat toeslagverlening pas is toegestaan als de beleidsdekkingsgraad van een pensioenfonds hoger is dan 110%. ING CDC Pensioenfonds neemt hierbij de beleidsdekkingsgraad per eind september als maatstaf. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden over de laatste 12 maanden. Door uit te gaan van dit gemiddelde wordt voorkomen dat belangrijke beslissingen zoals toeslagverlening afhangen van de dekkingsgraad op één bepaald moment.

Prijsindex
Voor de bepaling van de toeslag kijkt het fonds naar de “prijsindex alle huishoudens afgeleid” van het Centraal Bureau voor de Statistiek van de maand oktober 2017 tot de maand oktober 2018. De prijsindex was in die periode 1,68%.

Volledig of gedeeltelijk
De volledige prijsindex mag een fonds pas geven als de beleidsdekkingsgraad zodanig is dat het fonds ook in de toekomst volledige toeslagen kan verlenen. Deze grens is voor elk fonds anders. Bij ING CDC Pensioenfonds is dit bij een beleidsdekkingsgraad van ongeveer 126,7%. Als de beleidsdekkingsgraad tussen de 110% en de 126,7% ligt, mag het fonds wel gedeeltelijke toeslagen verlenen.

De beleidsdekkingsgraad per eind september was 118,9%, zodat volledige toeslagverlening over het jaar 2018 wettelijk gezien niet toegestaan is. Volgens een wettelijk rekenmodel resulteert dit in een maximale toeslag van 0,87%. Het fonds heeft besloten deze toeslag te verlenen.

Klik hier voor een nadere uitleg van de toeslagberekening over 2018.

Gemiste deel van toeslag
Het gemiste deel van de toeslag wordt bijgehouden in de administratie van het fonds. (Gedeeltelijke) inhaalindexatie is pas mogelijk zodra de beleidsdekkingsgraad van het fonds hoger is dan ongeveer 126,7%.

Hoe blijf jij op de hoogte?
Volg de berichtgeving over de financiële positie van het fonds op de website en via de nieuwsbrieven. Ook publiceert het fonds een aantal veelgestelde vragen, met daarin aandacht voor de verschillen in toeslagverlening tussen ING CDC Pensioenfonds en Pensioenfonds ING. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met het Pensioenloket.

Delen via: