Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Ben jij een toekomstplanner?

Wat wordt jouw vakantiebestemming dit jaar? Houd je van verre reizen, dan ben je daar vast al voor aan het sparen. Heb je een buffer voor onverwachte uitgaven of is er nog voldoende financiële ruimte voor andere dingen die dit jaar op jouw planning staan? Blik ook eens wat verder vooruit. Wat zijn dan je plannen, wat mogen ze kosten, hoe werk je daar naartoe, wat wil je ervoor laten, wat blijft er over om straks lekker van te leven?

Face the dilemma’s
In je leven maak je heel wat financiële keuzes. Is dit het moment om een huis te kopen of ga je huren? Studieschuld aflossen of die verre reis maken? Sparen of uitgeven? Geld op de spaarrekening of beleggen? Het een of het ander? Nu of straks? Jouw horizon is ver. Je wilt de juiste keuzes maken en tegelijkertijd bewegingsvrijheid houden. Vrijheid om te kiezen voor wat je belangrijk vindt in het leven, onderstrepen de meeste jongeren. Zelfredzaam zijn, de baas zijn over je eigen portemonnee. Maar ook zicht hebben op risico’s, die horen immers ook bij het leven.

Regisseer je eigen toekomst
Millennials regisseren graag hun eigen toekomst. De bereidheid om te plannen is er. Dat tonen verschillende studies en feedback uit onze eigen jongerenevents (‘Future of you’) steeds aan. Geld is een middel om te kunnen doen wat jij belangrijk vindt, maar geen doel op zich.

Maak van je bucketlist een budgetlist
Je eigen toekomst regisseren doe je met een spaarplan. Hoeveel geld heb je nodig om jouw bucketlist af te kunnen vinken? Hoeveel verdien je, geef je uit aan vaste lasten en kun je opzij zetten? Misschien kun je besparen op je uitgaven? Of kun je geld opzij zetten na de overstap naar een andere energieleverancier? Loop je verzekeringen eens na. Is dat dure sportschoolabonnement wel nodig? Besparen is ook een sport. En een volle spaarpot is een fantastische beloning voor jouw werk en geduld.

De toekomst vooruit
Kijk naar je totale financiële plaatje. Neem daarin je pensioen mee. Hoe ziet dat financiële plaatje eruit als je meer gaat verdienen, parttime gaat werken of stopt met werken? Nu bouw je inkomen voor later op, maar is er ook een uitkering verzekerd bij arbeidsongeschiktheid en bij overlijden voor jouw nabestaanden. Check je pensioen regelmatig en in ieder geval voordat je tekent voor een eigen huis, een samenlevingscontract of een nieuw arbeidscontract.

Aan de slag?

  • Leuke en nuttige informatie over financiële planning en pensioen vind je op
    www.detijdvanjeleven.nl, een initiatief van de Pensioenfederatie.
  • Met je DigiD krijg je snel een overzicht van je pensioen op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
  • Je persoonlijke omgeving voor pensioeninformatie bij ING CDC Pensioenfonds bekijk je op ‘Mijn Pensioen’.
  • Om te checken of jij financieel op koers ligt, log je (ook met DigiD) in op de Pensioenplanner. Je matcht het inkomen dat jij verwacht nodig te hebben met een indicatie van het inkomen waarop je op koerst en ontdekt hoe je een mogelijk tekort op kunt vullen.


Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.

Delen via: