Voorjaar 2019
Per 1 januari 2019 is de AOW-leeftijd omhoog gegaan naar 66 jaar en vier maanden. En ook na 2019 blijft de AOW-leeftijd stijgen. Dit heeft de maken met de stijgende levensverwachting in Nederland. Wil je weten wat straks voor jou geldt? En op welk bedrag je kunt rekenen? We leggen het je graag uit.
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Door de vergrijzing stijgt het aantal mensen dat AOW krijgt. Bovendien leven ze langer en krijgen ze dus ook langer AOW-pensioen. Hierdoor stijgen de kosten, terwijl het aantal werkenden dat de AOW betaalt, daalt.
Geen invloed op AOW-leeftijd
Je AOW-leeftijd is wettelijk bepaald en afhankelijk van je leeftijd. Je hebt er dus geen invloed op. Sinds 2013 gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog tot 67 jaar in 2021. Bereken met de rekentool welke AOW-leeftijd op dit moment voor jou geldt.
Voor 2022 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. Of de AOW-leeftijd daarna nog verder stijgt, hangt af van de levensverwachting. Als mensen gemiddeld langer blijven leven, stijgt de AOW-leeftijd steeds mee in stappen van 3 maanden. De AOW-leeftijd voor 2023 is vastgesteld op basis van nieuwe cijfers van het CBS over de levensverwachting. Deze blijft 67 jaar en 3 maanden, net als in 2022. De levensverwachting is namelijk minder snel gestegen dan in vorige jaren.
Aanpassing AOW-bedrag
De hoogte van de AOW wordt jaarlijks aangepast aan de loonontwikkeling. Als je samenwoont ontvang je een lager bedrag dan als je alleen woont. Heb je voor korte of langere tijd in het buitenland gewoond? Dan kan je AOW-bedrag lager worden.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de AOW namens de overheid uit. Op de website vind je de AOW-bedragen in bruto en netto bedragen terug op basis van 100% AOW opbouw. Wil je weten hoeveel AOW je krijgt, log dan hier in met je DigiD. Je ontvangt je eerste AOW vanaf de dag waarop je de AOW-leeftijd bereikt.