Selecteer je leeftijd

Selecteer je leeftijd

Jouw special

Bijsparen in de CDC-pensioenregeling. Kan dat?

Regelmatig stellen jonge medewerkers aan ING CDC Pensioenfonds de vraag of ze in de pensioenregeling kunnen bijsparen. Dat is niet mogelijk. Maar er zijn wel andere mogelijkheden. We zetten ze graag voor je op een rij. 

Stel je bent 28 jaar en druk met het opbouwen van je carrière bij ING. Veel tijd om na te denken over je inkomen later gun je jezelf niet. Toch heeft de recente berichtgeving over de gevolgen van de lage marktrente op jouw pensioen je aan het denken gezet. In 2020 bouw je een kwart minder pensioen op. Wat betekent dit voor jouw pensioen? Kun je het tekort bijsparen?

Rekenvoorbeeld
Eerst maar een rekenvoorbeeld om te laten zien wat de opbouwkorting in euro’s per maand betekent.

Stel, het salaris dat in 2020 meetelt voor je pensioen is € 3.000,00 per maand. Het deel van jouw salaris waar je geen pensioen over opbouwt (franchise) is € 1.181 per maand. Je pensioensalaris min de franchise komt dan uit op dan uit op de pensioengrondslag van € 1.819 (€ 3.000 - € 1.181) per maand.

In 2020 bouw je over de pensioengrondslag 1,328% op, dat komt in dit rekenvoorbeeld neer op € 24,15 per maand. Was er geen opbouwkorting geweest, dan had je over de pensioengrondslag 1,780% pensioen opgebouwd. Dat was dan € 32,38 per maand geweest.

In dit voorbeeld bouw je in 2020 per maand € 8,23 minder op. Dit bedrag kun je niet zelf extra bijsparen in de regeling van ING CDC Pensioenfonds. Er zijn wel andere mogelijkheden.

Bijsparen buiten de regeling
Als je overweegt bij te sparen voor je pensioen, kun je het volgende doen:

  • Schakel een externe adviseur in om de mogelijkheden in kaart te brengen en een financiële planning te maken voor de toekomst.
  • Benut je fiscale jaarruimte. Deze wordt op je Uniform Pensioenoverzicht aangeduid als ‘factor A’. Ga naar Rekenhulp van de Belastingdienst om te berekenen wat er in jouw situatie mogelijk is om bij te sparen. Klik hier voor een voorbeeld UPO 2019 met veelgestelde vragen waaronder een uitleg van de factor A.
  • Ga naar de website ‘Hoe zit jij er later bij?’ van Wijzer in Geldzaken voor tips over bijsparen.
  • Bezoek de Pensioenplanner en bekijk welk pensioen je later kunt verwachten als je bij ING blijft werken. Je kunt dan voor jezelf bepalen of dit genoeg is. En je krijgt inzicht in de pensioenkeuzes die je kunt om een eventueel (tijdelijk) tekort aan te vullen. Zoals de inzet van een aow-overbruggingspensioen of het variëren van de hoogte van je pensioenuitkeringen.
Delen via: