Selecteer je leeftijd

Jouw special

Kijkje in de keuken: het pensioen van Rob

De Pensioenplanner was voor mijn collega een eye-opener. Hij overweegt nu ook eerder met pensioen te gaan!”

Na 40 jaar werken is Rob Vlek op 1 september met pensioen gegaan. Hij ging niet over 1 nacht ijs. Want “je wilt zeker weten dat de keuzes die je maakt het best passen bij je situatie.”

Rob heeft gedurende zijn loopbaan bij ING allerlei kanten van het bedrijf gezien en veel functies bekleed. De laatste als beoordelaar van kredieten. Nu werd het tijd om een oordeel te vellen over zijn eigen pensioen! Is het mogelijk eerder met pensioen te gaan? Wat zijn de keuzes die ik heb om met bedragen te variëren? En wie helpt mij als ik vragen heb?

Scenario’s
Rob: “De Pensioenplanner heb ik gebruikt om mij te verdiepen in de pensioenkeuzes die ik kon maken. Ik ben gaan rekenen met diverse scenario’s. Hier rolde voor mij als keuze uit om twee jaar eerder te stoppen. Ik koos er verder voor om de pensioenuitkeringen tot de ingang van mijn AOW  te verhogen. Dit betekent vervolgens wel dat ik na de ingang van mijn AOW  lagere uitkeringen ontvang voor de rest van mijn leven.”

Gewoon bellen
“Als je al zolang werkt voor ING, dan heb je natuurlijk te maken met twee fondsen. ING CDC Pensioenfonds en het gesloten Pensioenfonds ING. Ik heb mijn pensioen bij beide fondsen in september laten ingaan. Voordat het zover was heb ik diverse malen contact gezocht met het Pensioenloket. Mijn vragen varieerden van het invullen van de keuzeformulieren tot de brieven met de definitieve bedragen. Ik kan iedereen aanraden gewoon te bellen als je ergens tegen aan loopt. Ze helpen je prettig en zijn goed bereikbaar.”

Tips
“Mijn tip aan het fonds: in september ben ik met pensioen gegaan. Begin september heb ik de definitieve bevestiging ontvangen. Dat had van mij wel eerder gemogen! Je wilt toch weten waar je aan toe bent?”1

“Mijn tip aan collega’s: zorg dat je je tijdig hebt verdiept in je pensioen zodat je weet welke keuzes het best passen bij jouw situatie. Ik heb nog veel contact met een oud-collega. Voor hem was de Pensioenplanner een eye-opener, ook hij overweegt nu eerder met pensioen te gaan!”

1 Vier maanden voordat je pensioen ingaat, ontvang je een voorlopige pensioenopgave. In de maand dat je met pensioen gaat, ontvang je de definitieve opgave. Zo weet je zeker dat ook de laatste mutaties zijn verwerkt en dat de bedragen accuraat zijn.

Delen via: