Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Tijd voor geld of geld voor tijd

“Ik zou graag eerder met pensioen gaan, maar waar betaal ik dat van?”

Zomervakantie, even niet werken. Smaakt dat naar meer? Denk je al wel eens aan je pensioen? Misschien overweeg je minder te gaan werken of al vóór je pensioenleeftijd helemaal te stoppen? Of houd je het nog prima vol? Veel hangt af van je gezondheid, het type baan en de energie en het plezier die je daar nog uit put. Jouw pensioenregeling bij ING CDC Pensioenfonds biedt pensioenkeuzes. Verken op tijd jouw mogelijkheden en grenzen!

Volgens onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau willen Nederlanders graag op hun 61ste stoppen met werken, maar verwachten zij dat het pas na hun 66ste kan. Langer werken hoort inmiddels bij langer leven. Besteden we de langere levenstijd vooral aan langer werken? Dan is het zaak dat op een gezonde en uitdagende manier te doen. Wie wil, kan eerder met pensioen en regisseert zelf zijn pensioenmoment. Pensioenkeuzes kosten geld en zijn gebonden aan fiscale regels. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Regie op je pensioenleeftijd
De pensioenleeftijd in de pensioenregeling van ING CDC Pensioenfonds is 67 jaar. Je kunt je pensioen eerder laten ingaan, bijvoorbeeld op je AOW-leeftijd. Uitstel is niet mogelijk.

Regie op je AOW-leeftijd
Naast je pensioenleeftijd heb je ook te maken met je AOW-leeftijd. De AOW is een basisuitkering van de overheid die je krijgt vanaf jouw AOW-leeftijd. Bereken hier wat jouw AOW-leeftijd is.

Je hebt de volgende situaties en keuzes:

Vijf jaar stoppen voor AOW-leeftijd
Wie eerder dan vijf jaar voor de AOW-leeftijd met pensioen gaat, mag officieel niet meer werken. Pensioen vervangt immers inkomen uit arbeid. Krijg je pensioen en werk je door, dan druist dat in tegen de fiscale regelgeving. Een goede reden om naar de mogelijkheden van deeltijdpensioen en werken in deeltijd te kijken.

Stoppen tussen vijf jaar en AOW-leeftijd
Je kunt natuurlijk ook binnen vijf jaar voor je AOW stoppen met werken. Dan geldt de doorwerk of deeltijdeis niet.

Doorwerken na AOW-leeftijd
Wil je na je AOW-leeftijd doorwerken? Dat is mogelijk. Zo maakt de samenleving langer gebruik van kennis en ervaring van oudere medewerkers, die zelf weer hun eigen uiteenlopende redenen hebben om zich langer in te zetten.

Je kiest maar één keer
Vanaf je 60ste mag je (deels) stoppen met werken en kun je je pensioen (gedeeltelijk) in laten gaan. Je inkomen wordt dan lager en je bouwt minder pensioen op. Je krijgt daar wel vrije tijd voor terug en de mogelijkheid te wennen aan je pensioen. Het ruilen van partnerpensioen voor een hoger eigen pensioen en het variëren met de hoogte van je pensioen zijn manieren om een eventueel pensioengat te verkleinen.

De Pensioenplanner helpt je inzicht te krijgen in jouw totale pensioeninkomen en te ontdekken waar speelruimte zit om jouw pensioenmoment te bepalen. Veel mensen willen eerder stoppen met werken, maar liever niet inleveren op hun levensstandaard. Een beter pensioen of de middelen om eerder te stoppen met werken creëer je bijvoorbeeld met spaargeld, opbrengsten uit beleggingen, een afbetaald huis of een erfenis.

Ontdek wat voor jouw haalbaar is en wat de consequenties van jouw keuzes zijn. Je kunt jouw keuze(s) maar één keer maken. Daarom is het slim je nu al regelmatig te verdiepen in je pensioen door een bezoek aan de Pensioenplanner of wat vaker te kijken op Mijnpensioenoverzicht.

Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.

Delen via: