Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Wie regelt de financiën bij jou thuis?

“Wist je dat we gemiddeld gezien veel langer leven? Zo’n twintig jaar na ons pensioen. Dat is best een lange tijd waarin je financieel je broek op moet houden.”

Heb je inzicht in je financiën, ben je financieel zelfredzaam en spaar je voor later? Dan ben je goed bezig, al dan niet met je partner, om (geld)stress te voorkomen. Of het genoeg is om straks fijn van te leven, dat is ‘up to you’. De Pensioenplanner helpt je hierbij.

Financieel bewustzijn is een eerste stap naar een zorgeloze toekomst. Wie inzicht heeft, ziet ook kansen en (be)spaarmogelijkheden. Uit onderzoek blijkt dat van alle Nederlanders vooral de lager opgeleide oudere vrouwen en hoger opgeleide oudere mannen het meest financieel bewust zijn. Deze vrouwen hebben vooral behoefte aan controle, terwijl deze mannen meer dan gemiddeld nadenken over financiële planning op langere termijn. Zicht op de financiën geeft voldoening. Toch ligt de focus veelal op de korte termijn en niet op de boterham voor later.

Anderhalf verdieners
Nederland telt relatief veel huishoudens met ‘anderhalf verdieners’, de een verdient een volwaardig inkomen, de ander een parttime salaris. Een kwart van de vrouwen denkt financieel onvoldoende voorbereid te zijn op de toekomst. Wie parttime werkt -veelal vrouwen- bouwt minder pensioen op. Maar ook al eerder dan je pensioendatum kun je pensioengeld nodig hebben, bijvoorbeeld bij het overlijden van je partner. Binnen de CDC-pensioenregeling is er een partnerpensioen geregeld. Partnerpensioen zorgt ervoor dat je partner een inkomen heeft als jij overlijdt. Dit is extra belangrijk als de ander minder verdient.

Voorkom geldstress
Financiële zorgen leiden tot stress en zelfs gezondheidsproblemen. Onderzocht is dat geldzorgen bovendien een negatieve invloed hebben op je motivatie op het werk. Werkgevers realiseren zich dat en bieden hulp met financieel fit programma’s, coachgesprekken en tools om grip te krijgen op je financiële situatie. De Pensioenplanner van ING CDC Pensioenfonds helpt je toekomstige inkomsten en uitgaven op elkaar afstemmen, aan knoppen te draaien en een indicatie te krijgen van de financiële haalbaarheid van jouw pensioenkeuzes. Een goede eerste stap naar pensioenbewustzijn.

Kies bewust samen
Heb je financiële ruimte, dan kun je keuzes maken. Voor studie en ontwikkeling, wooncomfort, een reis, betere zorg of om eerder te stoppen met werken. Geldgebrek kan voortkomen uit verkeerde keuzes die je maakte. Pensioen is een vaak vergeten onderwerp bij een scheiding en dat kan ertoe leiden dat je er financieel op achteruit gaat. Je hebt als ex-partner (meestal) recht op 50% van het opgebouwde ouderdomspensioen tijdens jullie huwelijkse periode, als je partner met pensioen gaat. Je moet de scheiding wel binnen twee jaar aan je pensioenfonds melden en bent vrij om met je partner tot andere afspraken te komen. Beter is het hierover in gelukkige tijden na te denken. Dus ga je trouwen, een geregistreerd partnerschap aan of samenwonen, sta stil bij jullie pensioen.

Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.

Delen via: