Selecteer je leeftijd

Jouw special

Weet jij waar je voor werkt?

“Pensioen? Dat voelde altijd als iets dat later wel zou komen. Totdat ik me realiseerde dat ik nu al stappen moet ondernemen.”

Je verdiepen in je pensioen. Het zou eigenlijk een gewoonte moeten zijn: net als een salarischeck, het afsluiten van een verzekering, een hypotheekgesprek, medische keuring of tandartscontrole. Moet even gebeuren, maar als je het gedaan hebt voelt het goed en heb je er weer even geen omkijken naar.

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde waar je ongeacht je leeftijd mee te maken hebt. Het is niet alleen inkomen als je stopt met werken, maar ook een uitkering bij arbeidsongeschiktheid en bij overlijden voor jouw nabestaanden. Belangrijk dus, om je partner met wie je ongehuwd of zonder geregistreerd partnerschap samenwoont aan te melden bij ING CDC Pensioenfonds. Jouw pensioen is eigenlijk uitgesteld salaris. Je legt elke maand samen met je werkgever premie in. In 2020 is jouw pensioenbijdrage 7,5% terwijl je werkgever 24% inlegt. Je bent vast benieuwd wat daarmee gebeurt.

“Ik werk nu een dag in de week voor mijn pensioen, wat kan ik nog meer doen?”

Is er pensioen voor mij?
Dat 70% van de jongeren niet op pensioen rekent aan het eind van hun carrière. Is onterecht. Ja, de pensioenleeftijd stijgt en je bent zelf verantwoordelijk voor voldoende inkomen later. Maar er is pensioen voor jou. Daarvoor zorgen de overheid met de AOW, jouw werkgever met het aanvullend pensioen en zelf kun je ook het nodige doen. Het grootste deel van je aanvullend pensioen komt niet uit de premie die wordt betaald, maar uit het rendement op de beleggingen die jouw pensioenfonds doet. Dat rendement is veel groter dan als je het geld op een spaarrekening zou zetten.

“Ik denk aan mijn pensioen bij een nieuw werkcontract.”

Wat doet een carrièrestap met je pensioen?
Check eens per jaar waar jij op koerst. Als je je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ontvangt bijvoorbeeld, heb je meteen je gegevens paraat. Beslissingen in je carrière zijn van invloed op jouw financiële situatie. Ga je meer verdienen? Dan geeft dat financiële ruimte voor nu of later. Ga je parttime werken, dan bouw je ook minder pensioen op. Overweeg je een carrièrestap, informeer dan naar de pensioenregeling, de gevolgen voor jouw pensioenopbouw en voor- en nadelen van bijvoorbeeld waardeoverdracht. Met het Op Koers deel van onze Pensioenplanner check je:

  • Hoeveel pensioen je hebt opgebouwd bij ING CDC Pensioenfonds en eventuele eerdere werkgevers.
  • Hoeveel pensioen je kunt verwachten als je niet van baan wisselt.
  • Of er een match is tussen jouw inkomsten en uitgaven nu en later.
  • Welke acties je kunt nemen, als die match er niet is.


Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.

Delen via: