Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Filter op:
Pensioen
Actueel
Stories

Najaar 2019

Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Vijf vragen aan Mark

“Ik vind het belangrijk dat we als werknemers vertegenwoordigd zijn in het toezicht op ons pensioen.”

Op 1 juni 2019 is Mark Rab benoemd als nieuw lid van het verantwoordingsorgaan (VO) van ING CDC Pensioenfonds, namens de werknemers. Om Mark beter te leren kennen, leggen we vijf vragen aan hem voor.

Waardeoverdracht van je pensioen als je stopt met werken

Als je stopt met werken bij ING, stopt ook de opbouw van jouw pensioen bij ING CDC Pensioenfonds. Ga je vervolgens bij een nieuwe werkgever pensioen opbouwen, dan kun je er voor kiezen je opgebouwde pensioen mee te nemen. We noemen dit waardeoverdracht.

Cao-loonsverhoging en jouw pensioen

Ben je in dienst van ING? Dan heb je per 1 september 3% salarisverhoging ontvangen. Wat betekent deze structurele verhoging voor jouw pensioen bij ING CDC Pensioenfonds?

Zin in het leven

‘Ik werk bewust 4 dagen!”

“Toen wij zo oud waren als jij…” Je hoort het je ouders zeggen. Ja, toen maakten ze andere keuzes. De babyboomers gingen na hun studie werken, trouwen, een huis kopen en startten ruim voor hun dertigste met gezinsplanning. Waar ruimte was, werd geld opzij gezet voor later. Zo’n leven is voor jou op dit moment misschien een stuk minder vanzelfsprekend. Omdat je je prioriteiten anders stelt of daarvoor nu de benodigde middelen niet hebt. En ook voor je pensioen, moet je nu zelf iets doen.

De mijlpalen van toen worden tegenwoordig uitgesteld. Er is zo veel meer. Carrière maken, reizen, zelfontplooiing, een project in het buitenland. Ook dat zijn mijlpalen! Apps maken het dagelijks leven een stuk makkelijker. Denk aan bankzaken doen, energie besparen, een reis boeken.

Opbouwkorting in 2020 door lage marktrente

De marktrente is de afgelopen kwartalen van 2019 fors gedaald. Dit raakt jouw pensioen. De lage marktrente maakt de opbouw van jouw pensioen namelijk fors duurder. Het gevolg is dat jouw pensioenopbouw in 2020 met 25,35% wordt gekort.

Workshops tijdens Pensioen3daagse 2019

Pensioen is niet alleen jouw inkomen voor later. Als goede zorg voor je partner en kinderen is er ook nabestaandenpensioen mocht je eerder komen te overlijden. Tijdens de Pensioen3daagse op 5, 6 en 7 november kwamen de pensioenfondsen van ING voor jou in actie met workshops.

Opbouwkorting 2020

André Hollenkamp en Sebastiaan van den Dries van ING CDC Pensioenfonds leggen in deze video uit waarom jouw pensioenopbouw in 2020 wordt gekort.

Is jouw pensioen later voldoende? Check de Pensioenplanner

Wat zijn jouw dromen voor later? En hoe verhouden jouw ambities zich tot het bredere plaatje, zoals je woon- en gezinssituatie? De Pensioenplanner laat zien hoe je er voor staat. En wat je mogelijkheden zijn om je pensioen te optimaliseren.

Checklist als je uit dienst gaat

Er komt van alles op je af als je uit dienst gaat. Wellicht start je een eigen bedrijf. Je gaat met pensioen gaan. Of je wordt werkloos. Er is van alles te regelen. Verdiep je daarbij tijdig in je pensioen om verrassingen te voorkomen. We helpen je met een checklist.

Totaal rendement +7,7% in derde kwartaal

De financiële resultaten van het derde kwartaal 2019 zijn bekend. Het fonds behaalde een totaal rendement van +7,7%. De dekkingsgraad daalde ten opzichte van het tweede kwartaal van 108% naar 102% en de beleidsdekkingsgraad van 114% naar 110%.

De tijd van je leven start nu!

Wie je ook bent. Waar je ook vandaan komt. De tijd van je leven start nu. Wat je doelen of dromen ook zijn. Bekijk de video wat dit betekent voor jouw pensioen.