Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Is jouw pensioen later voldoende? Check de Pensioenplanner

Wat zijn jouw dromen voor later? En hoe verhouden jouw ambities zich tot het bredere plaatje, zoals je woon- en gezinssituatie? De Pensioenplanner laat zien hoe je er voor staat. En wat je mogelijkheden zijn om je pensioen te optimaliseren.

Wat geef jij later uit?
Weet jij of je straks voldoende inkomen hebt om van te leven en leuke dingen te doen? Dat is wellicht nu lastig voor je om in te schatten. Zeker als je nog veel jaren voor de boeg hebt. Met de Pensioenplanner kun je toch een kijkje in de toekomst nemen. Op basis van jouw inkomen en gezinssituatie maak je een inschatting van je toekomstige uitgaven. CBS data helpen je daarbij met een standaard overzicht dat je naar eigen inzicht kunt aanpassen.

Hoe hoog is jouw pensioen?
Vervolgens breng je alle mogelijke inkomensbronnen in kaart. Je pensioen bij ING en eventuele eerdere werkgevers. Je AOW. En eventueel eigen spaargeld of opbrengsten uit beleggingen of lijfrente. De optelsom van dit alles is je toekomstige pensioeninkomen.

Genoeg of te weinig?
Je krijgt inzicht in je pensioen. Wellicht valt het resultaat je mee. Je kunt het je permitteren om eerder te stoppen met werken of te kiezen voor deeltijdpensioen. Het is ook denkbaar dat je minder pensioen krijgt dan je had verwacht. De Pensioenplanner doet je dan allerlei suggesties om je pensioen te optimaliseren. Kijk nog eens kritisch naar je uitgaven. Of overweeg een AOW-overbruggingspensioen om een eventueel tekort tot je AOW-leeftijd te overbruggen. Wellicht is een hoog-laag pensioen voor jou aantrekkelijk: bijvoorbeeld tot je 70e jaar hogere pensioenbedragen, gevolgd door lagere bedragen daarna.

Jaarlijkse apk
Bewaar alle gegevens na je eerste bezoek aan de Pensioenplanner zodat je bij terugkeer relatief weinig tijd kwijt bent. Geef je pensioen een jaarlijkse ‘apk’ om je financiële plaatje te bekijken en meer te halen uit je pensioen. Heb je na je bezoek nog vragen? Stel ze gerust door contact op te nemen met ons Pensioenloket.

Delen via: