Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Zin in het leven

"Ik werk bewust 4 dagen!”

“Toen wij zo oud waren als jij…” Je hoort het je ouders zeggen. Ja, toen maakten ze andere keuzes. De babyboomers gingen na hun studie werken, trouwen, een huis kopen en startten ruim voor hun dertigste met gezinsplanning. Waar ruimte was, werd geld opzij gezet voor later. Zo’n leven is voor jou op dit moment misschien een stuk minder vanzelfsprekend. Omdat je je prioriteiten anders stelt of daarvoor nu de benodigde middelen niet hebt. En ook voor je pensioen, moet je nu zelf iets doen.

De mijlpalen van toen worden tegenwoordig uitgesteld. Er is zo veel meer. Carrière maken, reizen, zelfontplooiing, een project in het buitenland. Ook dat zijn mijlpalen! Apps maken het dagelijks leven een stuk makkelijker. Denk aan bankzaken doen, energie besparen, een reis boeken. Vergelijk jij jezelf daarbij met anderen of maak jij heel bewust je eigen keuzes?

Life events en jouw pensioen
De keuze is reuze, maar kan ook leiden tot keuzestress. Als de keuze complexe thema’s betreft, schuiven mensen een daadwerkelijke beslissing wel eens voor zich uit. Om niet het risico te lopen een verkeerde keuze te maken. De keuzes die je nu maakt, zijn van invloed op later. Ook op jouw pensioen. Belangrijke momenten zoals trouwen, scheiden, ziekte, een periode niet of minder werken en baanwisselingen zijn van bijvoorbeeld invloed op de hoogte van je pensioen. Check hier hoe life events jouw inkomen later bepalen.

Financieel bewust
Jongeren gaan gemiddeld later op zichzelf wonen omdat bijvoorbeeld het krijgen van een hypotheek lastig is en er een tekort is aan starterswoningen. Daarnaast beginnen jongeren vaak met een flexibel contract en moet er nog een studieschuld worden afgelost. Weet jij waar jouw speelruimte zit? Dan helpt je dat om bewuste keuzes te maken. Log eens in met je DigiD op het Op koers gedeelte van de Pensioenplanner van ING CDC Pensioenfonds. Dat deel gaat niet alleen over later, maar juist ook over nu! Wat de impact van je inkomen en uitgaven van dit moment op latere leeftijd is. Ontdek hoe je een mogelijk tekort kunt opvullen of ruimte creëert om jouw keuzes te maken.

Check bij elke move je pensioen
Welke keuzes heb je dan? Sommige jongeren werken bijvoorbeeld bewust 4 dagen in plaats van 5. Een goede beloning en de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen zijn belangrijk. Energie hebben en krijgen van het werk is belangrijk en jongeren zijn niet bang om daarin scherp te blijven. Maak jij een move, binnen of buiten ING, check dan meteen wat dat doet met jouw pensioen.

Dit artikel schetst trends in de maatschappij en geeft algemene informatie. Wil je de artikelen lezen van andere leeftijdsgroepen? Maak je keuze rechtsboven in het scherm.

Delen via: