Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Vijf vragen aan Mark

“Ik vind het belangrijk dat we als werknemers vertegenwoordigd zijn in het toezicht op ons pensioen.”

Op 1 juni 2019 is Mark Rab benoemd als nieuw lid van het verantwoordingsorgaan (VO) van ING CDC Pensioenfonds, namens de werknemers. Om Mark beter te leren kennen, leggen we vijf vragen aan hem voor.

Wat heeft je er toe gebracht om je beschikbaar te stellen als lid van het VO van ING CDC Pensioenfonds?
“Ik ben al wat langer met pensioenen en pensioenfondsen bezig vanuit mijn vorige werkgever. Het is complexe materie die je je niet zomaar even eigen maakt. Daar zit voor mij de uitdaging, het is een verdieping op zaken waar ik deels in mijn dagelijkse werk mee bezig ben. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we als werknemers vertegenwoordigd zijn in het toezicht op ons pensioen. Hoewel het voor veel collega’s nog ver weg is en daardoor mogelijk wat minder leeft, is het een belangrijke component van onze arbeidsvoorwaarden. Ik vind het fijn hier een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Welke ervaring breng je mee?
“Bij mijn vorige werkgever ben ik bijna zes jaar lid van het pensioenfondsbestuur geweest. Daarnaast was ik lid van de beleggingsadviescommissie van het fonds.”

Met welke onderwerpen houdt een VO-lid zich bezig?
“Het pensioenfondsbestuur legt over zijn beleid verantwoording af aan het VO. We kijken als het ware over de schouders van de bestuurders mee en mogen daar iets van vinden. We richten ons hierbij onder andere op governance, balansbeheer (o.a. de beleggingen), communicatie en risicobeheer. Meer informatie over onze taken als toezichthouder op het bestuur, het beleid en beleidsuitvoering van ING CDC Pensioenfonds vind je op de website van het fonds.”

Waar ga je je specifiek mee bezig houden?
“Mijn aandachtsgebieden zijn governance, balansbeheer en communicatie.”

Wat is je boodschap aan ING-medewerkers?
“Wees je ervan bewust dat het risico van pensioen nu echt bij de deelnemers ligt. Zeker in de huidige lage rente-omgeving is het lastig om met de huidige premieafspraken de jaarlijkse opbouw te realiseren. Dat heeft echt gevolgen voor wat je later aan pensioen gaat ontvangen. Zorg dat je weet wat dit voor jou kan betekenen!”

Delen via: