Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Vijf vragen aan het verantwoordingsorgaan

Het bestuur van ING CDC Pensioenfonds legt verantwoording af aan het verantwoordingsorgaan (VO) over het beleid en de wijze waarop het is uitgevoerd. Daarnaast heeft het VO adviesrecht op het gebied van bijvoorbeeld de premiesamenstelling en het beloningsbeleid. Hoe dit werkt en wat het betekent voor jou als deelnemer legt voorzitter Elena Kalthoff-Seferiadis uit aan de hand van vijf vragen.

Wie bepaalt de samenstelling van het VO, waarom en hoe?
“Het VO bestaat uit vier leden waarvan Willem Steenhoven en René Lorrier namens de werkgever en Elena Kalthoff-Seferiadis en Margreet Rog-Stokkink namens de werknemers zijn benoemd. De leden behartigen de belangen van de medewerkers, de ex-medewerkers en de gepensioneerden. Het VO is zodanig samengesteld dat alle expertise – van juridisch en governance tot finance en risk - in huis is om het bestuur te adviseren en jaarlijks te kunnen beoordelen over het totaal gevoerde beleid. We stellen een competentieprofiel op voor de selectie van nieuwe leden door werkgever of werknemers. Zo blijft de expertise gewaarborgd. Verder stimuleren we diversiteit: twee van de vier leden zijn vrouw. En doordat we een klein team van vier met korte lijnen vormen, zijn we in staat agile te werken.”

Hoe houdt het VO contact met de achterban om de belangen optimaal te kunnen bedienen?
“We willen weten wat er leeft bij onze belangrijkste stakeholders zodat we dit mee kunnen nemen in onze adviezen aan het bestuur. Zo houden Margreet en ik contact met onze achterban via een structureel overleg met de OR Pensioen Werkgroep ING waarbij ook de vakbeweging indirect is vertegenwoordigd. Ook hebben wij met de voorzitter van de COR ING Bank NL op regelmatige basis een informeel overleg. Willem en René hebben vanuit hun rol frequent contact met de werkgever. Maar laat duidelijk zijn dat het VO zelf als orgaan haar eigen afweging maakt bij het tot stand komen van een advies en haar oordeel over het handelen van het bestuur.”

Wat merken de deelnemers in de praktijk van het functioneren van het VO?
“Het VO geeft deelnemers invloed binnen hun pensioenfonds, zowel in besluitvorming als bij de governance. Maatschappelijk verantwoord beleggen is al een tijd een speerpunt voor het VO. We hebben uitgebreide gesprekken hierover gevoerd met het bestuur. Inmiddels heeft het fonds op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen aansluiting gezocht bij het werkgeversbeleid. Verder heeft het VO aan het bestuur kandidaten voorgedragen voor de raad van toezicht.


“Deelnemers moeten het gevoel en vertrouwen hebben dat
hun pensioengeld in goede handen is. Het VO wil bijdragen aan dit vertrouwen.”



De Pensioenfonds Academie geeft jong en divers talent een kijkje in de wereld van de pensioenfondsen van ING. Waarom vindt het VO dit belangrijk? 
“Het VO vindt dit belangrijk omdat bij ING de nieuw en jong toetredende generatie ieder jaar groter wordt en wiens invloed steeds meer zal toenemen. Samenwerken tussen generaties wordt cruciaal, zo ook in de organen bij een pensioenfonds. Het initiatief om de Pensioenfonds Academie als platform voor jongere ING-ers op te richten sluit hier helemaal bij aan.”

Welke pensioenthema’s houden het VO nu bezig en waarom?
“Voor het VO is dit jaar het belangrijkste onderwerp of de nieuwe ING pensioenregeling per 1 januari 2019 uitvoerbaar is door het ING CDC Pensioenfonds. Het VO heeft daarbij een adviserende rol jegens het bestuur. Maar ook de pensioenthema’s maatschappelijk verantwoord beleggen, risicobereidheid van de deelnemers en de wijze van communiceren naar de deelnemers staan hoog op onze VO agenda.”

Delen via: