Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Veelgestelde vraag: 'Ik vertrek bij ING en kom in de WW. Krijg ik een pensioentekort?’

Als je werkloos wordt na je vertrek bij ING, bouw je geen pensioen meer op. Leidt dit automatisch tot een pensioentekort? Dat ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie. Lees snel verder wat een pensioentekort inhoudt en welke opties je hebt om een tekort te overbruggen, mocht je er mee te maken krijgen.

Een pensioentekort is het tekort aan inkomen na je pensioen om het leven te kunnen leiden dat je voor ogen hebt. Of dat voor jou geldt hangt helemaal af van je persoonlijke situatie.

Oorzaken van een pensioentekort
Een pensioentekort kan ontstaan door eigen keuzes zoals deeltijdwerk, eerder stoppen met werken, tijdelijk stoppen met werken, veelvuldig van baan veranderen en echtscheiding. Maar ook kan er een tekort ontstaan omdat je werkloos wordt na je vertrek bij de bank. Je pensioenopbouw stopt dan helemaal. Vrijwillige voortzetting van je pensioenopbouw bij ING CDC Pensioenfonds is niet mogelijk.

Pensioentekort bepalen
Of jij een tekort oploopt valt moeilijk te zeggen. Hoeveel pensioen je later nodig hebt hangt namelijk af van jouw persoonlijke wensen en eisen voor het leven dat je dan gaat leiden. Misschien spaar je nu al om later meer tijd te kunnen steken in je dure hobby’s. Of kies je juist voor kleiner en goedkoper gaan wonen om je uitgaven te beperken. Wellicht is het (eerder) aflossen van je hypotheek een verstandige optie om een tekort te beperken of te voorkomen.

Plan je pensioen
Met de Pensioenplanner kun je je eigen situatie bekijken. Heb je een tekort? Dan kun je zien wat het effect is van minder uitgeven of meer sparen. In de planningsmodule kun je vervolgens berekeningen maken met je opgebouwde pensioen bij ING plus je AOW. Door het draaien aan de knoppen kun je zien wat eerder stoppen met werken betekent voor jouw pensioen en welke opties je hebt om een tekort te overbruggen.

Rekenvoorbeeld
Harold van 37 jaar ontvangt na zijn vertrek bij ING vanaf 1 augustus 2018 een WW-uitkering van 24 maanden. Hij heeft tot zijn vertrek pensioen opgebouwd bij Pensioenfonds ING (tot 31 december 2013) en bij ING CDC Pensioenfonds. Zijn financiële planning ziet er als volgt uit:

  • Harold ontvangt tot en met juli 2018 salaris van ING. Hij is dan 37 jaar.
  • Harold ontvangt van augustus 2018 tot en met juli 2020 een WW-uitkering en bouwt geen pensioen op. Hij is dan 39 jaar.
  • Tussen 39 en 60 jaar werkt Harold als zzp-er. Hij spaart in deze periode voor zijn toekomstige pensioen.
  • In 2041 laat Harold zijn pensioen op 60 jaar vervroegd ingaan bij zowel Pensioenfonds ING (5 jaar eerder dan de standaard pensioenleeftijd bij dit fonds) als bij ING CDC Pensioenfonds (7 jaar eerder dan de standaard pensioenleeftijd bij dit fonds). Jos realiseert zich dat vervroeging leidt tot een lagere uitkering per maand.
  • Harold kiest er voor de eerste vijf jaar van zijn pensioen een hoger pensioen te ontvangen zodat hij meer financiële ruimte heeft. Dit betekent dat hij in de jaren daarna een lager pensioen zal ontvangen.
  • Omdat zijn AOW pas ingaat op 70 jaar en 3 maanden, kiest hij voor een AOW-overbrugging die hij financiert uit zijn ouderdomspensioen bij ING CDC Pensioenfonds.


Aan de slag
Wil je inzicht in je pensioen zodat je tijdig je maatregelen kunt nemen bij een eventueel tekort, log dan met je DigiD in op de Pensioenplanner  Bewaar je gegevens op de slotpagina, dan kost je volgende bezoek je minder tijd. Ben je benieuwd naar je AOW-leeftijd, klik dan hier. En zit je tenslotte nog met vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Delen via: