Selecteer je leeftijd

Maak een keuze
Selecteer je leeftijd
Maak een keuze

Jouw special

Jouw fonds actualiseert het herstelplan

ING CDC Pensioenfonds heeft het herstelplan begin 2018 geactualiseerd. Naar aanleiding van de berekeningen verwacht het fonds herstel binnen 10 jaar zonder aanvullende maatregelen. In dit artikel lees je hoe het fonds verwacht te herstellen en wat het voor jou betekent.

Net als eind 2016 had ING CDC Pensioenfonds eind 2017 een reservetekort. Dat betekent dat de beleidsdekkingsgraad van het fonds lager is dan de vereiste dekkingsgraad van ongeveer 120%. Eind 2016 was het tekort 17%, eind 2017 was het 6%. Zolang het fonds een reservetekort heeft, moet het elk jaar zijn herstelplan actualiseren. Wat een herstelplan is en wat de actualisatie van het plan inhoudt, leggen we je graag uit.

Wat is een herstelplan
Als een pensioenfonds een reservetekort heeft, is het wettelijk verplicht om een herstelplan in te dienen bij De Nederlandsche Bank (DNB). In dat plan moet het pensioenfonds aan DNB laten zien hoe het binnen een periode van maximaal tien jaar naar verwachting een beleidsdekkingsgraad bereikt die hoger is dan de wettelijke vereiste dekkingsgraad. Het fonds brengt aan de hand van een aantal elementen zoals premiestelling, overrendementen op de beleggingen en toeslagverlening in kaart of het fonds met voortzetting van het huidige beleid weer kan herstellen binnen maximaal 10 jaar of dat er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Jaarlijkse actualisatie van herstelplan
Tijdens de actualisatie van het herstelplan bepaalt het fonds of herstel nog steeds naar verwachting in voldoende mate plaatsvindt op basis van het huidige beleid. Is dat niet het geval, dan kunnen alsnog aanvullende maatregelen nodig zijn.

Uit de berekeningen die het fonds begin 2018 heeft gedaan aan de hand van het voorgeschreven DNB-model verwacht het fonds opnieuw dat de vereiste dekkingsgraad binnen 10 jaar wordt bereikt. Met name de premiestelling en de beleggingsrendementen zullen naar verwachting zorgen voor herstel. Er zijn dus geen aanvullende maatregelen nodig.

Wil je meer weten?
De ontwikkeling van de financiële situatie van jouw fonds kun je met regelmaat checken. We plaatsen updates op de website, versturen digitale nieuwsbrieven en publiceren kwartaalberichten. Check ook het actuele herstelplan en de meest gestelde vragen over het herstelplan. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met het Pensioenloket.

Delen via: